Esimesed vähegi soojemad ilmad lausa kutsuvad värskes õhus kokkama. Mis saab olla paremat, kui peale pikka ja pimedat talve kirkas kevadõhus grillida ning pärast karges õhtus kuuma rooga nautida! Millist grilli aga valida, et see just sinu võimetele ja vajadustele vastaks? Siin on sulle mõned nõuanded, mida tasuks silmas pidada enne, kui poodi uut grilli ostma tõttad.

Söegrill tundub paljudele esimene ja õige, sageli ka kõige soodsam valik. Söegrilli kuumutamiseks ja jahutamiseks tuleb aega varuda 20-40 minutit, kuid kui grill juba tuline, püsib see kaua kuumana.
Söegrilli temperatuuri saab reguleerida kaanega, õhuavade kaudu või grillresti asendit muutes.
Söegrilli kütteks sobib lehtpuusüsi, mõnes suuremas söegrillis võib kasutada ka puuhalge või muud puitmaterjali. Enne grillima asumist peavad söed olema halliks põlenud. Süttimist ja põlemisaega saab ergutada õhulõõtsaga.
Söegrilli kasuks räägib kõige rikkalikuma maitsebuketiga toit, sest sütele tilkuv marinaad ja rasv annavad küpsevale roale ainulaadse, just söegrillile omase aroomi. 

Kerge ja käepärane elektrigrill on hea variant linnaoludes grillimiseks. Üldiselt on elektrigrill väiksemõõduline ja kergesti liigutatav, mitmeid mudeleid saab ka laual kasutada. Elektrigrill sobib hästi rõdul kasutamiseks, seda muidugi juhul, kui korteriühistu seda lubab. Mõndadel elektrigrillidel on veega täidetav alus, mis aitab vähendada suitsu ja lõhna.
Elektrigrilli ostjal tasub vaadata, kas valitud grillil on piisavalt võimsust, sest nõrgem grill küpsetab toitu pikemat aega. Enne grilli õue viimist peab olema kindel, kas antud mudel ikka õues kasutamiseks sobilik on. 


Kergesti kasutatava gaasigrilli soosing kasvab pidevalt. See on suurepärane valik neile, kes grillivad tihti ja palju. Gaasigrill kasutab kütteks vedelgaasiga töötavat põletit ja selle temperatuuri saab kiiresti ja täpselt reguleerida. Gaasigrill küpsetusala on märgatavalt suurem kui söe- või elektrigrillil.
Gaasigrillide valik on lai ja erinevad võivad olla ka grillialade ja põletite mõõdud. Grillida saab tavaliselt nii restil kui plaadil. Osadel mudelitel on erinevad lisavõimalused nagu tööpind ja kõrvalkeeduala, kus on mugav valmistada lisandeid. Gaasigrillil saab kasutada ka suitsutuskasti.
Kvaliteetne gaasigrill on valmistatud valualumiiniumist, roostevabast terasest, malmist, emaileeritud terasest või keraamilise kattega malmist. Kvaliteetsed materjalid tõstavad küll hinda, kuid pikendavad ka kasutusiga.Gaasigrille on nii avatud kui suletud põhjaga. Kinnise põhja jasuks räägib ühtlane kuumusejaotus, kuna tuul ei pääse altpoolt grillimistulemust mõjutama. Kinnise põhjaga grill kulutab ka vähem gaasi. Avatud põhjaga varustatud grilli on aga tänu rasvaplaadi eemaldamise võimalusele lihtsam puhastada.
Vedelgaasi põlemisel tekib veidi veeauru, mistõttu saab liha täiesti läbi küpsetada, ilma et see kuivama kipuks.

Kokkuvõtteks grilliostjale:

Söegrill on traditsiooniline valik, sageli ka soodsaim. Pane tähele, et söegrill:

  • kuumeneb kauem, kuid hoiab seejärel hästi kuumust
  • temperatuuri reguleerimine võib olla veidi keeruline
  • annab roogadele ainulaadse, kergelt suitsuse meki

Kerge ja käepärane elektrigrill on hea variant linnaoludes grillimiseks.

  • osad mudelid sobivad ka laual kasutamiseks
  • mõnel mudelil on veealus, mis vähendab suitsu ja lõhna
  • kõik elektrigrillid ei ole mõeldud õues kasutamiseks

Mitmekülgne gaasigrill sobib neile, kes grillivad tihti ja palju, ajaviiteks ja meelelahutuseks.

  • gaasigrillile mahub võrreldes teiste grillidega kõige rohkem
  • temperatuuri saab kiiresti ja täpselt reguleerida
  • grillijale on abiks ka tööpind ja küpsetusplaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *