Lõuna-Eesti kuppelmaastike vahel oma koha leidnud Andri-Peedo talu lugu algas 2009. aastal, kui peremees Kermo ja perenaine Linda linnast maale kolisid ja kitsi kasvatama hakkasid. Esimesele kuuele segaverelisele kitsele kolisid peatselt seltsiks Saksamaalt pärit tüüringi tõugu kitsed. Järgmise kaheksa aasta jooksul ehitati üles Eesti ja Põhja-Euroopa moodsaim kitsefarm, kus ruumi jagub kuni 500 loomale. Pakkumaks loomadele parimat sööta, rajati ka heinakuivati, kus valmistatakse Natura2000 mahemaadel kasvanud ja farmis kohapeal kuivanud heinast kvaliteetset loomasööta. Rahulolevate kitsede mahedamaitselisest piimast valmib samas talus asuvas kaasaegses meiereis maitsev valik kitsepiimatooteid rõõsast piimast jogurtite ja juustudeni.

Kitsepiima kasulikkust on raske alahinnata. Lehmapiimaga võrreldes on kitsepiim kergemini seeduv ning selles sisalduvad toitained lihtsamini omastatavad. Kitsepiim paistab silma ka rikkalikuma A-, B1- ja B2-, C- ja D-vitamiini ning mineraalainete (kaltsium, kaalium, magneesium, seleen) sisalduse poolest. Rauda on kitsepiimas lehmapiimaga võrreldes küll vähem, kuid see-eest omastub see kitsepiimast paremini.

Kui rõõsk lehmapiim seedimisel vaevusi tekitab, võib selle asemel sobida kitsepiim, mille piimarasvad ja –suhkrud soolestikule leebemalt mõjuvad. Niisamuti võib kitsepiimast abi olla soolestiku kasulike bakterite toetamisel, allergiate leevendamisel ning immuunsüsteemi tugevdamisel.

Andri-Peedo talu maheda söödaga maiustanud kitsede mahedamaitseline piim sobib nii niisama joomiseks kui kohvile lisamiseks. Samas talus valmistatakse ka suurepärast kitsepiimajogurtit ning erinevaid kitsepiimajuuste, millest osad Prismaski  saadaval.

Talupere peab ka hubast talukohvikut, mille ainulaadne menüü koosneb valdavalt Andri-Peedo kitsetalu ja kohalike mahepõllumeeste saadustest ning hooajalistest metsaandidest. Kuna kohvikus käimisega on praegu paraku kehvad lood, tuleb ise hakkaja olla ja kasvõi oma kodus kohvik korraldada. Talukohviku peakokk Ursel Nõmmik on seks puhuks jaganud meiega retsepti, mille tulemusel valmib tõeliselt restoranivääriline roog. Vaata Andri-Peedo ahvatleva kitsejuustusalati retsepti ja teisi ideid, mida kitsejuustust valmistada, juba meie järgmisest loost.

2 Comments

  1. Было бы правильным и полезным переводить тексты сайта на русский язык. Хотя бы потому что предприятия. Присм а посещает большое колличество лиц которые говорят по русски.

    1. Tere, Juri!
      Prisma kodulehel http://www.prismamarket.ee on võimalus valida sisu neljas keeles: eesti, vene, inglise ja soome keel. Prisma blogi kirjutame ainult eesti keeles.
      Parimate soovidega
      Liina, Prisma blogija

Leave a Reply to Liina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *