Kas sa lugesid juba toredast Tammejuure Mahetalust, kus kogu pere mahevilja kasvatab ja sellest tervislikke tooteid valmistab? Väike valik sellest kõigest on meil Prismas ka täitsa saadaval, aga ega poeleti ees kaerajahu või hernejahu või rüpsiõli vaadates just väga palju mõtteid ei teki, mida nende mitte päris igapäevaste toodetega peale võiks hakata. Pole viga, saame sinust täitsa aru ja teeme nüüd selgeks, kuidas neid kasutada saab.

Kaerahelbed on teada-tuntud tooraine, millest saab nii putru kui küpsiseid. Kuidas käitub ja maitseb aga kaerajahu? Kergelt pähklise mekiga kaerajahu on piisavalt neutraalse maitsega, et sobida nii soolastesse kui magusatesse küpsetistesse. Kaerajahu kasutades tasub teada, et kaer ei sisalda gluteeni – hea uudis neile, kes gluteeni väldivad, kuid ühtlasi tähendab see, et kaerajahust küpsetised ei pruugi hästi koos püsida. Seega kasuta kaerajahu näiteks säärastes küpsetistes, kus uhke struktuur ja püsiv kohevus esmatähtis ei ole. Kaerajahust kannatab väga hästi teha pannkooke, vormikooke, küpsiseid, sepikut ja karaskit. Proovi näiteks neid mahlakaid õunapannkooke – mõnus vaheldus traditsioonilistele!

Hernejahu on teine üllataja. Mahedalt kasvanud kollastest hernestest valmistatud, taimsest proteiinist pungil hernejahu on tegelikult võrratult mitmekesine tooraine, mis sobib nii kiire hernesupi valmistamiseks, aga ka omleti sisse muna asendama või küpsetistesse tavajahu asemel lisamiseks. Tammejuure Mahetalu peretütar Karin jagas meiega lahkelt kaht nutikat retsepti, millest herne-kõrvitsasupp pakub uue lähenemise klassikalisele hernesupile, hernejahust muffinid on aga tervislikuks alternatiiviks tavapärastele muffinitele.

Küpsetamiseks ja mõõdukal kuumusel praadimiseks tasub aga proovida Tammejuure Mahetalu külmpressitud rüpsiõli. Eesti parimate mahetoodete konkursil 2016. aastal teise koha saavutanud rüpsiõli ahvatleb kuldkollase värvi, maheda lõhna ja pehme maitsega. Erinevalt samas talus valmistatavast omega-rasvhapeterikkast kanepiõlist ei sisalda rüpsiõli ei klorofülli ega omega-rasvhappeid, mistõttu sobib see ka kuumtöötluseks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *