Kas sa Jahu-Jaani tooteid tead? Nendest rääkida võib nii mõndagi head! Aga kuigi pühad ukse ees, laulma me siiski ei hakka. Jätkame hoopis lugudega eesti toidust ja toidukraamist, püsides esiotsa alustatud teraviljateema lainel.
Suurte jahuvabrikute toodangu kõrval on Prisma kaubavalikus kindel koht ka väiksemate teraviljatalude toodetel. Üks neist hakkajatest on kaubamärk Jahu-Jaan, mille alla koondunud jahud ja helbed pärinevad kõik Lauri-Jaani mahetalust Läänemaal. Jahu-Jaani tooted tunned poeriiulil ära muhedate mehenägude abil, mis juba peale vaadates suu kõrvuni veavad. Õnneks teeb Jahu-Jaani pakkide sisu meele niisama heaks.
Jahu-Jaani sünniloost ja Lauri-Jaani Mahetalu tegemistest räägib meile lähemalt peremees Tiit Mansberg:

Jahu-Jaanist ja kiviveskist

Jahu-Jaani lugu sai alguse taasiseseisvuse algusaastatel. Just siis otsustasid minu vanemad alustada talupidamisega, pöörates pilgu kohe mahetootmisele. Nii on see nüüdseks olnud juba 30 aastat. Sellest pea kolmandik sajandit tagasi mulda pandud seemnest sirguski meie talu toodete kaubamärgi nägu Jahu-Jaan, kes täna valmistab oma teraviljast jahusid, helbeid, kruupe ning küpsetab ehtsat rukkileiba ja tatraleiba.
Jahu-Jaani jahud ja helbed valmivad meie talus kohapeal kiviveskis. Just kiviveskiga saab jahvatatud see kõige parem leivajahu. Kiviveskiga on jahu tehtud juba iidsetest aegadest saati ja ka meie jaoks tundus see loomuliku sammuna. Tänapäevane kiviveski on muidugi palju edasi arenenud ja silmaga masinat vaadates ei saagi aru, millest see veski tehtud on. Näeb välja nagu iga teine masin metallist ja värvitud, aga süda sees kivist. Pilt ei annagi niipalju edasi kui jutt kiviveskist. Kivi on olnud veski südameks käsikivil, tuuleveskil, vesiveskil ja täna siis elektriveskil.

Maheviljeluse mured ja rõõmud

Kahjureid mahepõllul ei tõrjuta, nemad võtavad alati oma. Aastate jooksul on teadlased ja põllumehed leidnud vahendeid, kuidas nende kahjulikku mõju põllumajanduses vähendada, kuid siiski on ka kahjurid osaks elukeskkonnast, täites ilmselt oma roll looduse tsüklis. Peamised abivahendid kahjurite mõju leevendamiseks on erinevate kultuuride kasvatamine: iga aasta paneme põllule maha eelmisest aastast erineva kultuuri, andes mõnel aastal põllule sinna ristiku või raiheina külvamisega puhkust. Kindlasti on abiks ka sertifitseeritud seemne kasutamine. Saaki saab tõesti nii nagu ilm lubab ja põld annab.
Muidugi on ka mahetootmise vallas erinevate väetiste näol saagi suurendamiseks uusi võimalusi tekkinud. Meie seda teed läinud ei ole, lepime sellega, mida põld meile annab. Loomulikult on selle tulemuseks väiksemad saagid. Meie asukoht ei soosi samuti suuri saake, Läänemaa mullad on suhteliselt vähese huumusega ja viljakus väiksem kui mujal Eestis. Ise arvan, et sellevõrra on meie teraviljad maitseküllasemad, sest ka head veinid tulevad rasketes tingimustes kasvanud viinamarjadest.   

Oma pere ja head abilised

Oma jõududega me toime ei tule, kasutame ikka abilisi ka. Täna on meil tööl kolm inimest. Kasvatame omale tooraine ise, jahvatame, pakime ja turustame. Samas peame olema alati valmis ise kõiges käsi külge panema, sest tarnekindlus on jaekettides väga oluline ja meid ei võeta tõsiselt kui ütleme, et kaupa ei ole. Suureks väljakutseks on olnud peale tootmise just oma toodetega jõudmine jaekettidesse ja seal sobiva sortimendi hoidmine. Kõik see – logistika, tellimused, arved on olnud oodatust ajamahukam ja keerukam kui tootmine. Kõik see koormus on meie endi õlgadel ja sealt ei jää enam aega üle teiste tegevuste jaoks. Seepärast vajame ka neid abikäsi oma eesmärkide täitmisel.

Jahu-Jaani nägu ja tegu

Nende toredate pakendi saamisel on kandev roll perenaisel, kellel oli väga kindel siht ja veendumus selles osas. Meie õnneks tekkis meil hea klapp suurpärase reklaamibürooga Optimist (kuldmunade meister), kelle disainer need ägedad mehed väljamõtles ja kus ühel koosolekul õhku visatud Jahu-Jaani nimest sai meie bränd. Paljud arvavad siiani, et minu nimi on Jaan ja et sellest ka Jahu-Jaan. Tegelikult olen mina ikka Tiit ja meie talu nimeks on Lauri-Jaani. Aga kuna Jaan muidugi meie talu nimest läbi käib, sai see nimi ja need muhedad mehed pakenditele. Igal teraviljal on meil nüüd paki peal oma nägu ja värv. Ise oleme samuti väga rahul meie meestega, nende positiivsed näod ja värvid kõnetavad paljusid. Ka pakkidel olevatel numbritel on omad tähendused, näiteks nr 1 tähendab kõikidel terviljadel helbeid, nr 1 täisterajahu jne.

Prisma riiulitel on Jahu-Jaani tooted päris toredasti esindatud, tellida saab neid ka ePrismast. Vaata Jahu-Jaani valikut siit ja tule siis peatselt blogisse tagasi, sest järgmisena jagame mõnusaid retsepte, kus kasutatud just  Jahu-Jaani tooteid.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *