Kas teadsid, et piima ja leiva kõrval on banaan kolmas kõige popim toidukaup? Tõsijutt, meie aastatepikkune kogemus näitab, et just need kolm toodet valitsevad toidukaupade müügi edetabelit. Banaanide kõigutamatust populaarsusest räägib ka kaaluklahv nr 1. Kes siis kõige popimat puuvilja kuhugi numbrirägastikku peitma hakkab, vajuta lihtsalt 1 ja asi ants.

Banaani tunneb juba kaugelt ära, lapski võib selle kollase kobara korvi panna. Asi läheb aga hapuks, või ütleme – jahuseks, kui pikemalt süvenemata tavalise banaani asemel hoopis jahubanaani ostukärru asetad. On teine pealtnäha nagu banaan ikka, poes märkad vahet vaid hinnas (no tegelikult on hinnasildil ikka kirjas ka, et “jahubanaan”, aga kes siis neid silte loeb…), kodus saab aga osaks üks suur suutäis pettumust, sest jahubanaan on tavabanaanist üsna erineva maitse ja tekstuuriga.

Troopilistest maadest pärit jahubanaani kasutatakse sealkandis üsna kartulile sarnaselt. Maitseltki meenutab ta rohkem maguskartulit ehk bataati kui banaani. Sarnaselt tavalisele banaanile sisaldab ka jahubanaan algul rohelisekoorelisena rohkem tärklist ning muutub siis kollasemaks küpsedes veidi magusamaks. Jahubanaani viljaliha on tahkem, veidi kumminegi ning koorimine tundub keerulisem kui tavalisel. Et rohelise jahubanaani koorest jagu saada, tuleb sellele algul pikkupidi pragu sisse lõigata ning siis mõlemalt poolt sõrmedega libistades koor eemaldada. Samas võib jahubanaani ka vabalt koores küpsetada, sellest ka loo lõpus üks retsept.

Jahubanaan passib hästi näiteks vürtsikate karride või Kariibimaade moodi pajaroogade sisse. Seda võib tervelt või poolitatuna grillida, aga ka viiludeks lõigata, neid praadida, lamedaks lüüa ja seejärel uuesti praadida – selliste krõpsude nimi on tostones ja need on Kariibide kandis üsna igapäevane suupiste.

Pane siis tähele, et lisaks banaanidele leiad Prismast ka jahubanaane, mis on igal juhul avastamist väärt. Reisimisega on praegu ju lood kehvad, miks mitte siis oma köögi piirides uusi maid ja maitseid avastada!

Proovi jahubanaane lihtsalt praadida, vürtsikas karrikastmes või siis hoopis tervena grillil küpsetatult ja anna muidugi meile siinsamas kommentaariumis teada, kuidas välja tuli!

2 Comments

  1. This plantain has made Africans in Tartu so happy because we finally got to eat some of our foods

  2. So nice to hear that 🙂 Would you share some tips or even recipes how you cook it? We can only copy, but you definitely have more authentic experience 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *