Hele-Mai Alamaa on värvilemb fotograaf ja toiduterapeut ning enda sõnul ka värske õhu sõltlane. Ta on olnud fotograaf, ajakirjanik, köögi-ja kultuuritoimetaja ning veetnud terve oma elu “kõrvadeni” toidu sees – keerutanud kulpi, armastanud süüa, pildistanud toitu ja sellest kirjutanud. Lisaks on ta välja andnud riiulitäie kokaraamatuid.
Tänaseks on Hele-Mai eelkõige keskendunud toiduelamuse pakkumisele ja jagamisele – udupeentest ampsudest kuni hingesoppi pugeva maalähedase metsaköögini. Läheneva Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks pakub Hele-Mai välja kolm lihtsat ja maitsvat retsepti, mis kaunistavad iga pidulauda.
Krapsakas hapukapsas peediga
Kui jõuluajal troonib pidulaual hautatud hapukapsas, siis nüüd, kevade ootuses, on just värske hapukapsas üks hea tervise turgutaja. Ja oi kui mõnusasti ta ka maitseb.
Vaja läheb:
700g hapukapsast (mulle meeldib Uus-Kongo talu oma, see on nii hea peenike)
1 suurem aurutatud peet
suur punt peterselli
1 tšillikaun
paar sl oliiviõli
sidrunimahla
soola-suhkrut, kui on vaja
Kalla hapukapsas kaussi. Haki petersell ja tšilli korralikult peenikeseks-peenikeseks. Peet riivi jämeda riiviga. Lisa oliiviõli ja sega kõik kokku, hea on seda teha kätega. Maitsesta veel pisut sidrunimahla, soola ja suhkruga, kui on vaja. Hapukapsa maitse on nii erinev, vahel ei olegi tarvis.
Nii saad hapukapsast ülimaitsva ja väga tervisliku salati. Söö niisama, tõsta prae kõrvale, pane burgeri vahele, igale poole sobib. Ja näeb ilus välja ka.
Foto: Hele-Mai Alamaa
Kilu, hoopis salatikausis
Võileib meie armsa kiluga, see on aastapäeva laual nii kui nii. Aga mida siis veel? Üks kõige kiiremini valmiv salat (kui oled eelmisel päeval ettevalmistused ära teinud), mida annab kaunilt serveerida ja maitseb ka tõesti oivaliselt. Pidulaua superstaar.
Vaja läheb:
1 kilo keedetud kartuleid
200g kirsstomateid
2 peotäit rukkolat
200g vürtsikilu fileed õlis
väike purk kappareid
pisut oliiviõli
6 keedumuna
soola-pipart
1-2 dl paksemat majoneesi
1 punane sibul
pisut sidrunimahla
näpuotsaga suhkrut
Eriti toredaks, efektseks ja ilusaks teeb selle salati kiirmarineeritud punane sibul. Selle peaks panema eelmisel päeval tõmbama. Koori ja viiluta sibul peenikeseks, aseta kaussi ja pudista näpuotsaga suhkrut peale. Pigista poolest sidrunist mahl ja lisa veel külma vett, nii et viilud oleksid kaetud. Jäta oma aega ootama. Nii saad pisut mahedama maitse ja kauni erksa värviga sibulapoisi.
Eelmisel päeval keeda ka kartulid. Siia salatisse sobivad sellised pisikesed, mitte väga katki keevad kartulid. Tore, kui neid saab keeta koos koorega.
Ettevalmistused tehtud, pidupäev käes, jääb üle ainult salat kokku tõsta. Aseta vaagnale rukola, lõika kartulid sektoriteks ja kirsstomatid pooleks. Sirista siia veel pisut oliiviõli, maitsesta soola-pipraga, sega pisut kätega. Tõsta peale pooleks lõigatud keedumunad, marineeritud sibul ja kilufileed. Pudista kappareid ja aseta siia-sinna majoneesituts. No super!
Musta leiba ära unusta kõrvale pakkuda. Saluut!
Foto: Hele-Mai Alamaa
Kamamagus, sinimustvalge
Magusaks midagi ülilihtsat, pisut nostalgilist, aga samas imeilusat. Magus, kus kohtuvad kama ja must leib – mis sa veel oskad tahta. Tähistagem!
Karamellleib:
5 suurt leivakääru
20g võid
2 sl suhkrut
Värske mustikamoos:
200g külmutatud mustikaid
1 dl moosisuhkrut
paar sl vett
sidrun
Kamakreem:
200ml vahukoort
100ml kohupiimapastat
2 sl kamapuru
sutsuke vaniljepastat
sidrunimahla
Kõige parem magustoit maailmas, arvestades kui lihtne teda teha on. Kõik leivakontsud, mis kipuvad vanaks jääma, pane ühte karpi kokku ja külmpappi. Siis saab nad peeneks jahvatada ja ongi imeline magustoiduaines alati võtta.
Riivi blenderiga leib. Sulata pannil või ja kalla leivapuru pruunistuma. Lisa suhkur ja prae rahulikult segades, kuni see on karamelliseerunud. Jahuta.
Valmista mustikamoos – selline värskelt tehtud meeldib mulle kõikse rohkem. Lase korra külmutatud marjad, moosisuhkur ja sidrunimahl keema tõusta,. Siis jääb selline mõnus, nagu oleks äsja metsast mustikaid korjanud. Jahuta.
Vahusta koor, sega hulka kohupiimapasta (kui pasta on magus, siis suhkrut ei olegi vaja panna), vanilje ja kama. Kreem ei tohiks olla lääge, pigem selline neutraalne ja natuke hapukas, siis on hea. Tõsta kihid segamini pokaalidesse ja söö kohe. Ülimõnus.
Foto: Hele-Mai Alamaa