Nutikas  kokkaja hoiab köögis kokku nii aega, raha kui töövaeva, kui valmistab soodsast toorainest korraga suurema koguse baastoitu, millest järgmistel päevadel üha uusi roogasid välja võluda. Nii saab näiteks ahjupotis omasoodu küpsenud vürtsikast sealihast üheks õhtusöögiks toitvad riisikausid, teiseks korraks ahjukartulile täidise ning kolmandaks kerge ja värske salati kokku panna. Viimased lusikatäied mahuvad veel burgerikukli või tortilla sisse, kusjuures iga roog on eelmisest piisavalt erinev, et maitsemeelel igav ei hakkaks.

Rebitud sealiha

2 tl suitsutatud paprika pulbrit
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl purustatud musta pipart
2 tl kuivatatud punet
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl tšillihelbeid
2 dl ketšupit
1 dl sojakastet
u. 2 kg sea kaelakarbonaadi

(hautamiseks kuuma vett)

  1. Lõika seakarbonaad 3-4 paksuks viiluks.
  2. Sega kuivad vürtsid ketšupi, sojakastme ja 2 dl kuuma veega kokku. Tõsta lihaviilud ahjupotti ja kalla kaste lihale nii, et see pääseks ka viilude alla ja vahele.
  3. Tõsta ahjupott külma ahju, keera ahi 150 kraadile soojenema ning küpseta sealiha vähemalt 3-4 tundi. Vaata aeg-ajalt potti, ega liha ei ole liiga kuiv. Vajadusel lisa küpsetamise ajal veel veidi kuuma vett, ära lase lihal potis päris kuivaks küpseda.
  4. Liha on valmis, kui seda saab kahe kahvliga kergesti ribadeks rebida. Siis võta liha ahjust, rebi kuumalt ribadeks ning sega potis oleva leemega läbi. Tõsta potist välja nii palju, kui kohe söömiseks vaja. Jahuta ülejäänud liha ning jaga säilituskarpidesse järgmiste roogade valmistamist ootama.

Riisikauss kookose-maapähklikastmes rebitud lihaga

2 dl  riisi
400 ml kookosjooki
4 spl maapähklivõid
poole laimi mahl
1 spl sojakastet
1 tl pruuni suhkrut

Rebitud sealiha

Serveerimiseks:

Granaatõunaseemneid
india pähkleid
Koriandrilehti

Keeda riis vastavalt pakendi juhistele.
Kuumuta kastmepotis kookosjook, lisa sellele maapähklivõi, sojakaste, suhkur ja laimimahl ning sega. Lisa sealiha kastmesse ning kuumuta kõik koos läbi.

Jaga kuum riis kahte kaussi. Tõsta peale sealiha-kookosekaste ning kaunista granaatõunaseemnete, hakitud india pähklite ning koriandrilehtedega.

Salatikauss rebitud sealiha, avokaado ja maapähkli-laimikastmega

Salatilehtede segu
Spinatilehti
Porgandiribasid
Kirsstomateid
Avokaadot

Kaste:

0,5 dl mahedamaitselist õli
2 kuhjaga spl maapähklivõid
1 spl sojakastet
1 spl pruuni suhkrut
1 laimi mahl
veidi tšillihelbeid

Serveerimiseks rohelist sibulat ja seesamiseemneid

Koori avokaado ja viiluta kumbki avokaadopool õhukesteks viiludeks. Poolita kirsstomatid ja tõmba porgandikoorijaga porgandist õhukesed ribad.
Sega kastme koostisosad kokku. Eriti mugav on seda sauseguriga, nii emulgeerub kaste ühtlasemalt.

Tõsta salatkaussidesse salatilehtede segu ja porgandiribad ja nirista peale veidi kastet. Tõsta salati peale avokaado, kirsstomatipoolikud ja rebitud sealiha. Lisa kõige peale veel veidi salatikastet, hakitud roheline sibul ja seesamiseemned.

Rebitud liha burger mahlaka kapsasalatiga

Burgerikukleid
Rebitud sealiha

Kapsasalat:
Värsket kapsast
Porgandit

Salatikaste kapsale
3 spl majoneesi
2 spl Kreeka jogurtit
1 spl tomatipastat (või ketšupit)
(soovi korral 1 spl maapähklivõid)
poole laimi mahl
1 tl pruuni suhkrut
½ tl soola
(kui kasutad ketšupit, võid suhkru ja soola ära jätta)

Viiluta kapsas võimalikult õhukesteks ribadeks. Tõmba porgandikoorijaga porgandist õhukesed laastud. Sega kastme koostisosad omavahel kokku ja kalla kapsa-porgandisegule. Sega läbi.

Rösti kuklid ja soovi kooral kuumuta rebitud sealiha kas ahjus või pannil.  Tõsta kukli alumisele poolele kuhjake sealiha ning selle peale kapsasalat. Pane kukli ülemine pool peale ning serveeri kohe.

NIPP! Kui asendad kuklid ahjus tervelt küpsetatud kartulite või bataatidega, saad veelgi toekama kõhutäie. Selleks suru küps ahjukartul või -bataat keskelt lahti, tõsta selle peale rebitud liha ning küpseta veel lühidalt ahjus, kuni liha on kuum. Liha peale või kõrvale tõsta kuhi kapsasalatit.

Rebitud liha tortillad avokaado-kirsstomatisalsaga

Tortillasid
Rebitud sealiha
Riivjuustu

Avokaadosalsa:

2 küpset avokaadot
peotäis kirsstomateid
1 väiksem punane sibul
veidi laimimahla
tšillihelbeid
meresoola
värsket koriandrit

Tõsta tortilla ühele poolele esmalt riivjuust, selle peale veidi rebitud liha ja kõige peale avokaadosalsa. Kata tortilla täidetud pool teise poolega, murdes tühja poole täidisega poole peale.

Kuumuta tortillat kuival (ilma õlita) pannil esmalt juustune külg allpool, seejärel pööra tortilla ettevaatlikult ümber ja rösti veidi ka teiselt poolt. Söö kuumalt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *