Kevadpäike on järjest tugevamalt põski paitamas ning rohenäpud on tegutsemisindu täis – tahaks midagi külvata ja peagi ka aias tegutsema hakata. Mis tegevustega saaks juba praegu algust teha?

Üks esimesi ja lihtsamaid tegevusi on seemnete külvamine. Kuna paprika kasvuperiood seemnest saagini on väga pikk, siis on usinamatel  paprikaseemned juba mullas. Samas pole ka märtsis hilja algust teha ning seda just paprika-, tšilli- ja tomatiseemnete külvamisega.

Prismas on lai valik erinevaid aiatooteid alates muldadest ja turbatablettidest kuni erinevate seemnesortideni kust leiab sobiva igasuguse rahakotiga taimehuviline istutushooaja avamiseks

Prisma seemnevalik pakub igale maitsele midagi

Kui ettevalmistavad tegevused on tehtud, siis saab välja valida meelepärased sordid, mida suvel maitsta soovid. Punase paprika osas on meie sortimendis näiteks saagikas ja suureviljaline Granova või keskvarajane ja saagikas California Wonder BIO; oranži paprika seemnetest võib välja tuua näiteks väikeste oranžikas-kollaste viljadega Flynn BIO ja kollase paprika saab külvata kasutades tugevakasvulise Lirica F1 seemneid, mida on võimalik kasvatada ka välitingimustes päiksepaistelises kohas

Tšillidest leiab Prisma poodidest näiteks oranži Habanero tšillipipra, mis on üks vürtsikamaid sorte, ulatudes Scoville’i skaalal kuni 350 000 SHU-ni, või Cayenne’i kibepipra, mida kasutatakse enamasti kuivatatuna või jahvatatuna pulbriks maitseaineks.

Tomatite puhul peetakse Eestis üheks parimaks hübriidsorti Malle, mis on maitsekas ning haiguskindel. Kiidetakse ka varajast ja lõhenemiskindlat Maiket ning keskvarajast ja maitsekat Viljat. Kirsstomatitest on ohtralt kiidusõnu pälvinud mustjaspunane ja varajane Black Cherry, mida võib kasvatada ka rõdul.

Lisaks mainitud sortidele on Prismas suur valik Nelson Gardeni seemneid, mis tänu soodsale hinnatasemele ning suurepärasele kvaliteedile on kindlasti paljude klientide esmavalik.

Paprika ja tšilli külvamine ning kasvatamine

Paprika on küllalt kapriisne taim, millele ei meeldi ümber istutamine. See võib peatada istiku arengu 8–10 päevaks. Seda saab vältida turbatablette või turbapotte kasutades.

  • Seemned idanevad kiiremini ja tärkavad ühtlasemalt, kui neid enne külvamist leotada. Pane seemned topsikusse sooja (22-25°C) vee sisse ja hoia üle öö. Hommikul vala vesi ära ja lase seemnetel taheneda. Leotatud seemned külva kohe pärast tahenemist, sest niiskus käivitas juba idanemise.
  • Kui külvad paprikad ja piprad külvikarpi, tuleb pisikesed taimed 1–2 pärislehe faasis ühekaupa suurematesse pottidesse (11-12 cm) ümber istutada. Tee seda väga ettevaatlikult, et juuri mitte vigastada
  • Hoia tärkavaid istikuid võimalikult valges kohas. Sobivaim temperatuur on päeval +20–25°, öösel +16–18°.
  • Kui taimed on suuremaks kasvanud, tuleb hakata neid väetama. Võta vaid kolmandik pakendil antud kasutusnormist, kuna noor taim vajab vähem toitaineid. Paprika väetamiseks kõlbavad tomati- või köögiviljaväetised, näiteks Horticomi tomativäetis kastmiseks või Compo Bio vedelväetis tomatile.
  • Kui paprikataimel on moodustunud 3–4 lehega külgharud ja avanenud esimesed õied, võib taimed istutada alalisele kasvukohale. Kütteta kasvuhoonesse saab paprikad istutada mai keskpaigast, kui öökülmaoht on möödunud. Kui on aga soov istutada paprikataimed avamaale, siis juunikuu on selleks igati sobilik.

Tomati külvamine ja kasvatamine

Tomatiistiku kasvuaeg on umbes 60 päeva. Märtsi teisel poolel külvates saavad istikud “valmisˮ mai teisel poolel, millal ongi sobiv aeg nad kütteta kasvuhoonesse istutada. Enne seda ei maksa riskida, sest siis võib esineda veel öökülma.

  • Seemned võib külvata ühekaupa turbatablettidesse või külvikasseti pesadesse, sest nii ei pea pärast vaeva nägema taimehakatiste pikeerimisega. Kasuta kindlasti värsket külvimulda või –turvast ja kasta leige veega. Kata seeme 1 cm paksuselt mullaga ja niisuta pritsiga korralikult läbi.
  • Kata anum niiskuse ja soojuse hoidmiseks klaasi või kilega. Idanemiseks piisab +18–20° soojusest. Kasutades minikasvuhooneid, saab külvatud seemned katta komplektis oleva kupliga. Tõsta see aeg-ajalt pealt, et istikuid õhutada ja vältida vettimist.
  • Tomat tärkab kuni nädalaga ning kui märkad esimesi tõusmeid, võta anumalt kohe kate ära ja aseta tärkav külv võimalikult valgesse kohta või kasuta taimelampe. Optimaalne temperatuur võiks olla umbes +20°.
  • Tärganud taimel on algul kaks idulehte. Idulehtede vahelt hakkab varsti paistma esimese pärislehe alge. Kui idulehed asetsevad täiesti rõhtsalt, on paras aeg istutada taimekesed eraldi pottidesse. Turbatabletis või kassetipesas kasvanud taim pane suuremasse potti siis, kui on kasvanud 2–3 pärislehte ja on näha, et juurtel hakkab kitsaks jääma.
  • Sirguvaid tomatitaimi tuleb kindlasti väetada, sest kui seda regulaarselt teha, on loota ka rohkelt vilju. Kõige sobivam on spetsiaalne tomativäetis, kuid võid kasutada ka köögivilja– ja maitsetaimeväetist. Kui väetisepudelil pole kirjas kogust istikute väetamiseks, lisa kastmisvette vaid kolmandik pakendil antud kasutusnormist.

Turbatablettide kasutamine

  • Aseta turbatabletid alusele nii, et süvendiga osa jääb ülespoole.
  • Täida alus 1-2 cm kõrguselt leige veega ja lase tablettidel veest läbi imbuda – need paisuvad mitmekordseks.
  • Aseta seeme puutiku abil tableti keskel asuvasse süvendisse.
  • Kui taim on tärganud, saad selle koos tabletiga potti ümber istutada.

Artikli koostamisel on kasutatud Horticomi materjale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *