Retsept, tekst ning fotod: Mari-Liis Ilover

Peagi on käes 3. advent!

See pirnimagus, pähklikrõmps ja kitsejuustusoolane salat sobib jõululainetel seilamiseks suurepäraselt. Kõigi rammusate ja magusate jõuluroogade kõrval ei tasuks unustada, et ka värvilised ja värsked salatid on praegu igati kohased ning mõnus vaheldus traditsioonistele raskevõitu jõuluroogadele.

Veinisoovitus tuleb taas Prisma Paarist. Prisma Paar, nagu nimigi ütleb, on sinu eest toidu ja veini juba paari pannud ja valiku tegemine on muretu. Veinid on jaotatud viide toiduga sobivasse kategooriasse: mereandide, kala, valge ja punase liha ning erinevate suupistete kõrvale.
Prisma Paari sommeljee Kim Moliis oli sellest salatist vaimustuses, samas pidades veinivalikut parajaks pähkliks. Valikuks osutus “Feinherb” (poolkuiv) Glimmerschiefer Riesling Moselist. Veini magususe ja happesuse tasakaal mängib selle kergelt magusa salatiga ideaalselt. Selle veini tootja Alex Loersch sai sel aastal veinimaailma tähtsa autasu “Saksamaa tõusev täht” osaliseks.

Kitsejuustu, karamellistatud pirnide ja peediga salat
kolmele-neljale

40 g Kreeka pähkleid
4 väikest pirni, kokku 300 g
2 sl võid
1 sl mett
2 sl oliiviõli
200 g kitsejuustu (torukujuline, koorikuga versioon)
50 g värske salati lehti (rukola, lambasalat, Rooma salat vms talvisem salat)
100 g keedetud või röstitud peeti
maitsestamiseks palsamiäädikakreemi, oliiviõli, musta pipart

Alustuseks rösti Kreeka pähkleid paar minutit kuumal kuival panni, nii nende maitse võimendub. Ole ettevaatlik, et pähklid kõrbema ei lähe. Vala pannilt ära ja kui nad on jahtunud, haki natuke peenemaks.

Eemalda pirnidelt otsad, lõika sektoriteks ja eemalda südamik. Kuumuta pannil või, lisa mesi, sega. Tõsta pannile pirniviilud ja prae või-mee segus mõlemalt lõikepoolelt kuldseks. Jälgi, et pealispind karamelliseeruks, aga viljaliha jääks siiski krõmpsuks.

Tõsta pirnid pannilt ära ja puhasta pann. Lõika kitsejuust 1 cm paksusteks viiludeks Kuumuta pannil oliiviõli ja prae kitsejuustukettaid mõlemalt küljelt, kuni nad saavad kergelt värvi. Kokku kulub selleks 2-3 minutit.

Viiluta peet hästi õhukeselt, näiteks juurviljakoorija või juustunoaga.
Laota salatilehed vaagnale või portsjonitena tadrikuteese. Salatilehtedele tõsta peediviilud, pirnisektorid ja kitsejuust. Puista peale hakitud Kreeka pähkleid. Nirista salatile maitseks palsamiädikakreemi ja oliiviõli. Jahvata musta pipart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *