Retsept, tekst ning fotod: Mari-Liis Ilover

Kalender annab märku, et pühapäeval on teine advent ja aasta kauneimad pühad ei ole enam kuigi kaugel! On aeg viia end tasapisi jõululainele. Ja mis oleks selleks parem viis, kui täita tuba hõrgutavade piparkoogiaroomidega.

Kes on proovinud, teab juba, et piparkoogid ja sinihallitusjuust on esmapilgul kulme kergitama panev, kuid siiski hämmastavalt hästi kokku kõlav paar. Kõige lihtsam viis seda kombot nautida on panna piparkoogi peal tükike sinihallitusjuustu ja pista amps suhu. Juurde sobib veel mõni magus puuvili nagu näiteks hurmaaviil. Või miks mitte pohlamoos.

Sedasama täiuslikku maitsepaari saab ära kasutada ka küpsistes! Täpsemalt keeruküpsistes, kus kus kohtuvad soolakas ja pikantne sinihallitusjuust ning magusvürtsikas piparkoogitainas. Suurepärane suupisteidee pühade puhul külla tulnud külalistele. Või koduse filmiõhtu kaaslaseks. Või raamatulugemise kõrvale maiustamiseks.

Prisma Paar teeb toiduga sobiva veini valiku eriti lihtsaks, sest veinid on jaotatud viide toiduga sobivasse kategooriasse: mereandide, kala, valge ja punase liha ning erinevate suupistete kõrvale. Vaata Paari kohta lähemalt siit.

Sommeljee Kim Moliis soovitab soolakas-magusate küpsiste juurde Fonseca portveini.  Fonseca on üks Portugali ikoonilisi portveini tootjaid, kelle stiil on külluslik, pehme ja magus, ploomi ja kirsi aroomidega. Veinikriitik James Suckling on nimetanud Fonsecat “portveinide “Bentley-ks”. Veini leiad Prisma veebipoest või kauplustest.

Piparkoogi-sinihallitusjuustuküpsised

20 tk

250 g piparkoogitainast

100 g sinihallitusjuustu

1 sl hapukoort

1 tl maisitärklist (mitte kuhjaga)

Rulli tainas ristkülikuks, suurus umbes 30×18 cm. Sega sinihallitusjuust hapukoore ja tärklisega. Määri piparkoogitainale. Keera pikemast servast alates rulli. Lõika tainas terava noaga seibideks. Lao küpsetusplaadile, jättes vahed. Küpseta 200 kraadi juures 12-13 minutit. Lase enne söömist jahtuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *