Tekst ja retseptid Maru Metspalu, fotod Siim Vahur

Rainbow vegan salatijuust – nagu feta

Feta ja peedi kooslus on klassika, mille järgi käivad neelud nii omnivooridel, kui veganitel. Natuke head palsamiäädika niristust, röstitud seemneid, rukolat ja enamat polegi vaja. Üks punane sibul ja peoga rukolat ka pannile ning ongi mõnus pannisalat valmis. Kuna valgud on olulisel kohal, siis lisaksin ka ube või kikerherneid. Ent teinekord on isu just millegi muu järgi.

Talvel sobivad kreemise tekstuuriga fetalikult soolased kuubikud ahjus küpsetatud kõrvitsaviilude peale serveerimiseks imeliselt. Ja pasta peale, soolaste pannkookide, tomatiselt kirka supi või hoopiski rikastamaks täiesti kodust hautist, kus kaalikaid, kapsast ja kartuleid. Feta võimalused on piiritud ning mõnikord muudab feta kuubikute puiste lahtisel pirukal selle „maailma parimaks pirukaks“ ning viib väikesele reisile mõnda Euroopa pealinna tänavakohvikusse.

Ja hommikul peedipestoga leiva peal!

Ja siis veel röstitud paprikatest valmistatud muhhamara kreemi peal, mis tõmmatud krõbedale haputaignasaiale. Nom-nom!

Röstitud peedi ja sibula salat ubade ning Rainbow salatijuustuga 2-le

Koostisosad

2 rusikasuurust keedupeeti

1 suurem punane sibul

õli ja taimset võid praadimiseks

1 oks värsket rosmariini või tüümianit

(või kuivatatud ürte 1 tl)

Maitse järgi soola ja pipart ning pisut pruuni suhkur

1 spl palsamiveiniäädikat või punase veini äädikat

240 g keedetud pruune ube

0,5 topsi Rainbow salatijuustu

Valmistamine

Kuumuta pann, sulata seal taimne või ja õli. Lõika keedupeedid sektoriteks ning prae keskmisel kuumusel. Viiluta punane sibul jämedalt ning lisa pannile, kui peedid on kergelt karemelliseerunud. Maitsesta ürtide, soola ja pipra ning pruuni suhkru ja palsamiveiniäädikaga. Ava purk ube või kikerherneid, nõruta, loputa ning nõruta uuesti ning vala pannile. Keeruta segu, kuni liigne vedelik on aurustunud. Viska peoga rukolat sekka, sega läbi ning serveeri hea oliiviõli ja Rainbow feta kuubikutega. Värskelt jahvatatud musta pipart ka veel peale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *