Retsept ja tekst: Maru Metspalu, fotod: Siim Vahur

Kaerast kreemine köögikreem on maitsestamata tofu kõrval teine, mis on kogu aeg poe nimekirjas, sest millegipärast saab see alati otsa. Lemmik on vist siiski imelihtne juustukaste, mis on ka mu kokaraamatus. Kõige lihtsam kaste maailmas! Kaerakreemile tuleb lisada vaid maitsepärmi, soola ja pipart, natuke sidruni mahla. Soovi korral sinepit või Sriracha kastet (tuline tšillikaste). Segada läbi ja valmis. Maitsepärmi muidugi tuleb lisada lahkelt, et maitse oleks juustune. Edasi saab seda niristada salatitele, soolastele sõrnikutele (maitsestamata tofust saab suurepäraseid), praekartulitele, burgeri vahele, kollasest hernest tehtud kotlettidele või falafelitele.

Kaerakreem muudab kreemiseks ka orsotod ning pastaroad. Omavahel öeldes lisan seda ka siidiste juustukookide sisse ja Napoleoni kooki tehes konjakiga tembitud kreemi sekka. Lisaks muidugi erinevad kastmed. Üks lemmikumaid on karamelliseerunud sibulate ja seente peale valatud kaerakreemine kaste, ohtra tüümiani ja musta pipraga ning pole paremat, kui seda pärast oakotlettide peale valada.

Seente ja läätsedega kreemine linguine roog

Koostisosad

1 dl läätsesid (pruune, rohelisi või kestaga punaseid)

175 g linguine pastat

230 g pruune šampinjone (või teisi seeni)

1 keskmine sibul

Õli ja taimset võid, praadimiseks

250 ml Deary kaerakreemi

Soola ja pipart

3 spl maitsepärmi

Valmistamine

Alusta sellest, et loed nii läätsede pakilt, kui pasta omalt, kui kaua keetmisaega nad vajavad. Läätsed keevad kauem, seega pane nad esmalt keema ning lisa pasta alles siis, kui läätsed tunduvad tõesti peagi-peagi valmis. Läätsede lisamisel õnnestub ka lastele olulisi taimseid valke pakkuda. Maitsesta keemisvesi alles pasta lisades soolaga.

Haki sibul kuubikuteks ning kuumuta pannil või ja õli segus. Lisa ka viilutatud seened. Prae, kuni kuldpruunid.

Kurna pasta ja läätsed ning vala pannile. Kalla üle kaerakreemiga, maitsesta soola ja pipraga ning lisa maitsepärmi, ehk seda, mis annab roale mõnusalt juustuse maitse.

Sega läbi, soovi korral lisa hakitud peterselli või lisa rukolat linguine vahele.

Serveeri, jahvatades värskelt pipart ning maitsepärmi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *