Retsept ja tekst: Maru Metspalu, fotod: Siim Vahur

Maitsestamata tofu on nagu puhas valge paber ootamas, et sinna kirjutataks või joonistataks. Bon Vegan on tofu tegemise pioneer, kui midagi polnud veel saada ning kõik vaatasid igatsevalt Soome suunas. Maitsestamata tofu on mul alati kapis varuks, sest kunagi ei tea, mis isu peale tuleb. Sellest saab absoluutselt kõike, alates salatile puistatud ning maitsestatud kuubikutest, hommikuse tofu scramble’st kuni magustoitude, kookideni.

Tofu on nagu käsn, mis imab kõik maitsed endasse. Seepärast ärge sööge seda otse pakist, ta vajab natuke armastust (loe: soola), pisut kirge (loe: pipart) ning tuld (loe: prae või grilli maitsestatult). Tšillitulisus, sojakastmete niristus ning suitsust BBQ kastet. Jäta marinaadi seisma või pane kohe pannile. Samas, võid poetada kuubikud hoopiski karrist soojadesse kookoskreemi voogudes koos maguskartuli, lillkapsaõisikute ning riisinuudlitega. Tofu on ka kasulik ning väga hea taimse valgu allikas, mis vajab köögis natuke rohkem taltsutamist.

Maitsestatud tofuga haputaignavõileib 2- le

Koostisained:

250 g Bon Vegan maitsestamata tofut

2 spl sojakastet

1 spl Teriyaki kastet

1 tl seesamiõli

jahvatatud musta pipart

Valmistamine:

Lõika viil haputaignasaia. Määri peale lahke kogus hummust, pestot või hoopiski nukrana paistnud paprikatest ja baklažaanidest tehtud määre.

See on imelihtne ning aitab vähendada toidu ära viskamist ning selleks sobivad need viljad, mis juba veidi krimpsus. Selleks küpseta ahjus, soola-pipraga maitsestatult sektoriteks lõigatud sibulad, puhastatud paprikad, jupike tšillit ning baklažaan nii pehmeks, et vajuvad koost. Lase jahtuda ning surista saumikseri või köögilõikuriga peeneks kreemiks. Pipart, soola ja sidruni mahla lisa maitse järgi. Seda kreemi võid teinekord nii tatraroale lisada kui pastale, lillkapsasupi südamikuks või hoopiski orsoto maitsestamisel kasutada.

Lõika maitsestamata tofu viiludeks. Lase pann tuliseks, lisa õli ning prae tofu viilud mõlemalt poolt kuldseks. Lisa nüüd sojakaste, Teriyaki kaste ning pisut seesamiõli. Nirista natuke vett ning lase haududa ning maitsetel tofu sisse imenduda. Keera vahepeal viiludel külge. Kuumuta panni seni, kuni kaste on kokku keenud kleepuvaks kihiks tofu viilude ümber. Nüüd tõsta viilud võileivale ning puista seemnepuru peale. Mõnusalt tõhus võileib!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *