Mahlane ahjuforell

Küpseta terve vikerforell ahjus keskmisel kuumusel, nii jääb rasv kala sisse alles ja maitse jääb täidlasem. Paku forelli juurde kartuleid ja apelsiniga maitsestatud hapukoorekastet.

Sommeljee soovitab: Tilli ja basiilikuga maitsestatud ahjuforelli juurde sobib ürdine ning rikkalikult puuviljane vein. Stellenrust B28 Chenin Blanc on pisut tammehõngune ning sobib rasvase forelli juurde suurepäraselt.

Koostisained

1–1 1/2 kg roogitud vikerforelli

2 tl soola

1/2 tl purustatud valget pipart

1 sidrun

1 pott tilli

1 sl rapsiõli

Apelsini-hapukoorekaste

1 apelsin

200 g (1 purk) hapukoort

1 tl soola

1/4 tl purustatud musta pipart

1/2 potti hakitud basiilikut

Valmistamine

Pühi vikerforell seest ja pealt paberiga üle. Tee kala mõlema poole pinnale sisselõiked. Tõsta vikerforell küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Maitsesta kala seestpoolt 1 tl soola ja pipraga. Viiluta sidrun. Pane pooled sidruniviilud ja tillivarred kala täidiseks.

Pintselda kala pealt õliga ja raputa peale ülejäänud sool. Lao peale ülejäänud sidruniviilud. Lase kalal 1/2 tundi toatemperatuuril maitsestuda. Reguleeri ahi 150 kraadile.

Küpseta vikerforelli ahju keskmises osas umbes 45 minutit. Kontrolli küpsust kala seljauime juurest. Kala on küps, kui uim kergelt tõmmates lahti tuleb ja liha on läbipaistmatu.

Valmista kaste. Pese apelsin ja riivi 1 tl apelsinikoort. Pigista apelsinist 3 sl mahla. Sega kõik kastme koostisosad omavahel kokku. Paku ahjuforelli juurde koorekastet ja näiteks keedukartulit.

Toorjuustuga täidetud ahjuforell

Tervena küpsetatud ahjuforell valmib muretult, sest ei vaja fileerimist! Vikerforelli täidiseks on mahlane, sidruni-ürdi toorjuust. Täidisega forell sobib hästi kokku ahjukartuliga.

Sommeljee soovitab: Toorjuustu ja sidruniste maitsete juurde sobib imeliselt kuiv vein karge happesusega. Toorjuustuga täidetud ahjuforelli juurde sobib ideaalselt aromaatne ja ülimalt värske Joël Delaunay TYDY Sauvignon Blanc.

Koostisained
1–1,5 kg terve vikerforell (1 tk)
1/2 sl soola
3 dl peeneks hakitud maitsetaimi (nt tilli ja murulauku)
200 g toorjuustu (nt küüslaugu-ürdi)
1 sidrun
KAUNISTUSEKS
hakitud maitsetaimi

Valmistamine
Loputa kala ja pühi pealt köögipaberiga üle. Tee forelli mõlema külje sisse 5 cm vahedega umbes 1 cm sügavused sisselõiked, kuni luuni. Hõõru soola forelli mõlemale küljele, sisselõigetesse ja sisemusse. Tõsta kala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Määri toorjuust ja puista maitsetaimed forelli sisse. Pese sidrun ja lõika õhukesteks viiludeks. Paiguta pooled sidruniviilud kala sisse, täidise peale ja ülejäänud kala pinnale.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Kaunista hakitud maitsetaimedega.

Soovitus! Kasuta söömata jäänud ahjuforelli vormiroaks, mida on mugav valmistada külmutatud kartuliribadest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *