Kaneelisaiad on ajatu klassika. Toidublogija Mari-Liis Ilover jagas meiega lahkesti oma imemaitsvate koduste kaneelikuklite retsepti.

Naudi mõnusaid saiakesi kohvi, tee või piimaga, või kui soovid proovida midagi uut ja huvitavat, siis miks mitte juua kaneelisaiade kõrvale hoopis klaasike veini. Prisma Paari sommeljee Kim Moliisi sõnul sobib kaneelikuklite kõrvale imeliselt Moscato d’Asti.

Tegu on särtsaka, magusa ning madala alkoholisisaldusega (5,0%) klassikaga Piemontest, Loode-Itaaliast. Moscato d’Astis on tunda rosinate, sidrunikoore ja võluvate lilletoonide aroome. See kerge ja värskendav jook sobib kaneelikuklite kõrvale suurepäraselt.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Tainas:

  • pool pakk kuivpärmi (6-7 g)
  • 1 tl peenestatud kardemoni (soovi korral)
  • 4 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 400 g nisujahu 
  • 250 ml sooja (mitte kuuma!) piima
  • 50 g sulavõid

Täidiseks: 75-100 g pehmet võid, u 2 sl kaneeli, u 4 sl suhkrut

Sega pärm, kardemon, suhkur ja sool jahu sisse. Sega omavahel soe piim ja  sulavõi. Sõtku kõik kokku tainaks ja lase kahekordseks kerkida.

Rulli tainapall õhukeseks ristkülikuks. Määri tainas pehme võiga kokku ja puista peale kaneeli ja suhkrut.

Klassikaliste saiade vormimine: keera tainas rulli ja lõika 2 cm paksusteks kukliteks. Lükka keskmist osa altpoolt natuke ülespoole. Keera lahtised otsad kuklite alla, tõsta muffinivormidesse või lihtsalt lahtiselt ahjuplaadile. Lase veel 20 min kerkida.

Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit. 

Rootsi tüüpi punutud saiade vormimine: lõika tainas pikuti kolmeks võrdseks laiaks ribaks. Tõsta need üksteise peale. Lõika saadud paksem riba nüüd omakorda piklikeks juppideks, mille suurus on umbes 3×14 cm. 

Lõika iga jupp keskelt pooleks, aga nii, et lõpus jääb ikkagi kokku. Nagu pikkade säärtega püksid! Keeruta sõrmede vahel kumbki “säär” vastassuunas spiraalikujuliseks. Spiraalitatud “sääred” keera jällegi omavahel kokku. Keera lahtised otsad kuklite alla, tõsta muffinivormidesse või lihtsalt lahtiselt ahjuplaadile. Lase saiadel veel 20 min kerkida.

Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit. 

Lase rätiku all veidi jahtuda, puista soovi korral peale tuhksuhkrut.

NIPID! 

*Alternatiiv munaga määrimisele: kena läike annab saiadele suhkrusiirup. Selle tegemiseks tõsta potikesse 1 dl vett ja 1 dl suhkrut. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Keeta ei ole tarvis. Pintselda siirupiga just ahjust tulnud kukleid.

*Kui soovid saiad küpsetadahommikul, siis on hea nipp teha taigen õhtul valmis ja tõsta rätikuga kaetud kausiga külmkappi, kus ta aeglaselt öö läbi kerkib. Võta hommikul kauss välja, lase paarkümmned minutit tainal soojeneda ja toimi edasi nagu ikka: rulli, täida, küpseta!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *