Esitasime ühele Prisma töötajale väljakutse proovida kuu vältel täistaimset toitumist. Väljakutse võttis julgesti vastu meie tooteandmetiimi juht Mariann Toompark, kes jagab meiega oma teekonda siinsamas Prisma blogis.

Käesolevas postituses jagab Mariann meiega oma nippe selles osas, kuidas ta enda jaoks toiduvalmistamise võimalikult mugavaks ning kiireks muudab. Kui ka sina tunned, et kõikide muude tegevuste kõrvalt jääb söögitegemise tarvis aega väheks, siis loe kindlasti Marianni nipid läbi – ehk leiad siit ka enda jaoks mõne kasuliku nipi!

Vaata ka teisi Marianni poolt väljakutse raames kirjutatud postitusi siit.

Teisel nädalal veganina hakkasin rohkem mõtlema selle peale, kuidas oma elu lihtsamaks teha. Teadsin, et mulle saavad väljakutse juures takistusteks olema minu laiskus ja mugavus, eriti nendel argiõhtutel, mil ma söögitegemisele väga pühenduda ei jõua. Seega hakkasin otsima häkke, kuidas lihtsamalt toime tulla. Siin on mõned nipid, mis minul kiire elutempo juures aitavad kõhu ilusasti täis saada.

#1 Varu koju konserve ja kuivaineid
Hoian nüüd kodus pidevalt veel rohkem konserve ja erinevaid kuivaineid.

Mul on alati kodus olemas näiteks järgmised toiduained:

Tortilladest, baklažaanipüreest ja natukesest veganjuustust saab pannil või ahjus väga kiirelt ja vähese vaevaga kerge õhtusöögi. Lisaks olen avastanud, et on mõistlik hoida nimekirja kodus olemasolevatest toorainetest. Nii on hõlpsam kiirelt mõni laisk söök välja mõelda ja poes ebavajalikud ostud tegemata jätta.

#2 Hoia lemmikretseptid kirjalikul kujul käepärast

Mina hoian Google Keep rakenduses ka nimekirja erinevatest toitudest, mida võiks teha.
Need on mul järjekorda pandud tegemiskiiruse ja lihtsuse järgi. Panen sinna kirja toite iga kord, kui midagi uut proovin või välja mõtlen. Lisan rakenduses ka kommentaari, kas selle toidu jaoks on vaja poes käia või on kõik vajalik juba kodus olemas. Selle nimekirja olen ma teinud elukaaslasega, kes samuti saab nimekirja kasutada või sellesse asju lisada.

Marianni nimekiri võimalikest einetest

#3 Ära jäta juhuse hooleks – planeeri toidukorrad ette!

Püüan nüüd juba planeerida nädala toite ette, et võimalikult vähe ja kiirelt poes käia.
Olen endiselt nii algaja vegan, et poodlemine ja koostisosade lugemine on veel vaevaline. Seda muidugi pigem juhtudel, kui tahta tarbida näiteks erinevaid lihaalternatiive. On juhtunud, et haaran süvenemata riiulilt kana alternatiivi ning alles kodus loen pettumusega, et selle sees on kasutatud munavalget. Küll aga olen enda jaoks leidnud ka lihaalternatiivid, mis on täielikult taimsed ning mulle meeltmööda, näiteks falafel ja seitan.

Muidugi ei pea iga toidukorra juurde kasutama lihaalternatiive ning tegelikult on väga palju asju, mis on vegan. Mina omnivoorina lihtsalt ei olnud selle peale varem mõelnud ning see võib alustades ilmselt päris hirmutavaks saada. Poes käimisega on abiks olnud ePrisma kollektsioon vegantoodetest. Juba lihtsalt selleks, et hoomata, et mis kõik võiks vegan olla. EPrisma lehel on olemas ka palju taimetoitlaste ja veganite retsepte ning ka erinevate vegan retseptide lugemine on mul aidanud mõista, mida ma süüa tohin.

#4 Valmista ette suured toidukogused

Viimane ja ilmselt mu lemmikhäkk on olnud suurte toidukoguste ette valmistamine. Mitte päris nädala jagu einete ettevalmistamine, aga pigem see, et mul on külmkapis pidevalt riisi või tatart või muud “põhja”, millele lihtsa vaevaga uus nägu anda. Sügavkülmas hoian pidevalt friikartuleid ja külmutatud köögivilju ning ka näiteks hommikuse avokaadovõileiva katte saab ette valmistada, et järgmised paar päeva muretult laisk edasi olla.

Mariann soovitab: laisa päeva avokaadovõileiva kate

Ma ei oska retsepte koostada. Endale süüa tehes vaatan ma lihtsalt, et mis kapis on ja mõtlen, et mis võiks kokku sobida. Seega ei ole alljärgneval retseptil väga täpseid koguseid ning seda võiks võtta pigem inspiratsiooniallika kui konkreetse juhendina.

Kolm väiksemat küpset avokaadot (~200g)
Paar külmkapis seisnud krimpsus tomatit, mille vanaema sulle maalt kaasa susserdas ning millele sul ei olnud südant ei öelda. (~ 200g)
Heldelt musta kalamata soola, mis kogu möksile pisut munase maitse annab
Sool-pipar maitse järgi
Umbes supilusikatäis chilliõli, sest mulle meeldib pisut vürtsi
Lahkelt sidrunimahla või muud happelist, mis hoiaks segu silmale söödavat rohekamat tooni

Minul seisis see õhukindla karbiga külmkapis ja oli ka veel neljandal päeval söödav ja mõnus. Kuna kasutasin siin tomatit, siis tekkis vedeliku eraldumine aga selle probleemi lahendas segamine ja maitse oli hea.

#5 Külmuta kõike!

Sügavkülm on üldse end selle väljakutse jooksul väga hea sõbrana tõestanud. Külmuta kõike! Smuutikastist saadud plekilised puuviljad – sügavkülma! Alles jäänud läätsesupp, mida lihtsalt ei jaksa enam süüa – sügavkülma! Jägmisel nädalal on üks toidukord supi näol muretu ja paar smuutit ka soolas.

Mida aeg edasi, seda huvitavamaks väljakutse muutub ning avastan aina enam uusi tahke nii enda toitumises kui ka näiteks eritoitumise keerukusest. Katsetan uusi asju, proovin uusi maitseid ja olen sunitud leiutama ning oma mugavuststoonist välja tulema. Siiski proovin praegu veel jätkata motoga “work smarter, not harder” ja vaadata, kuhu see väljakutse mind edasi viib.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *