Prismast leiab tuhandeid laktoosi- ja gluteenivabasid tooteid, mille hulka lähiajal lisanduvad uued laktoosivabad jäätised. Loe ka seda, milliseid tooteid tõstab esile Eesti Tsöliaakia Selts!

Eritoodete populaarsus ja valik kasvab iga aasta ja isegi iga kuuga. Ühelt pool on tarbijad teadlikumad terviseriskidest, mis mõnedele inimestele gluteeni ja laktoosiga võivad kaasneda, teisalt on tootearendus jõudnud nii kaugele, et laktoosi- ja gluteenivabad tooted on maitse ja omaduste poolest n-ö tavalistele toodetele järjest sarnasemad. Ka toodete hinnaerinevus muutub aasta-aastalt järjest väiksemaks.

Prisma pakub üle 1200 laktoosivaba toote

Laktoosivabad tooted on üldiselt suunatud laiemale sihtrühmale kui vaid laktoositundlikud või -talumatud. Seda seetõttu, et laktoosiga ja ilma laktoosita toodete maitse on üpris sarnane. Enimostetud laktoosivabad tooted ongi piim, hapukoor ja köögikoor. “Populaarseimate toodete sekka kuuluvad ka Saare vanilli- ja jõhvikatäidisega kohuke ning Tere metsmaasika kohuke, mille puhul paljud isegi ei tea, et need on laktoosivabad,” ütles Prisma toidukauba hanke- ja sortimendidirektor Kaimo Niitaru. Kokku on laktoosivaba märgistusega tooteid Prisma kauplustes üle 1200 erineva nimetuse. Niitaru lisab, et paljud laktoosivabad tooted nagu jogurtid, kohupiimad ja juustud on tavatoodetega samas hinnaklassis ning kuuluvad ka n-ö tavatarbijate igapäevasesse ostukorvi.

Trend näitab, et tootjad mõtlevad üha enam laktoosivaba tootevaliku peale ning tulevikus kasvab valik veelgi. Hiljuti täienes Prisma tootevalik Balbiino laktoosivaba Fitlap pulga- ja perejäätiste võrra. Uute toodetena on poodidesse jõudnud ka Farmi maitsestamata toorjuust ning uues pakendis laktoosivabad Tere pudingud.

Tähelepanu on toodete märgistusel

Laktoosi- ja gluteenivaba dieeti vajavate inimeste jaoks on väga oluline, et nad leiaksid sobivad tooted poes kiiresti üles. “Laktoosi- ja gluteenivabade toodete puhul oleme otsustanud, et ei tee eraldi lette, kus on ainult eritooted, vaid paigutame need tavatoodete kõrvale,” selgitab Niitaru. “Nii on võimalik teha kõikidel külastajatel teadlik valik ja sedasi panustab Prisma ka laktoosi- ja gluteeniprobleemide teadlikkuse tõstmisesse.”

ePrismas oste tehes leiab kõik gluteenivabad ja laktoosivabad tooted mugavalt ühest kohast.

Sarnaselt laktoosivabadele toodetele on ka gluteenivabade pakkumiste hulk järjest kasvanud. Uue eestimaise tootena on Prisma kauplustesse jõudnud näiteks Põltsamaa Topz gluteenivabad valmistoidud. Niitaru toob välja, et viimase aja kõige populaarsemate gluteenivabade toodete seas on erinevad pastatooted ja jahud, küpsised, Salvesti gluteenivabad lõunatoidud ja MAMA riisinuudlid. Ka lemmikloomade gluteenivabad maiuspalad koguvad järjest populaarsust. Sügavkülmalettidesse jõudis hiljuti gluteenivaba lehttaigen ja Fazeri pagarikoja toodangust tuttavad gluteenivabad moosipallid.

Kõige parem valik gluteenivabasid tooteid on just sügavkülmutatud toodete seas, kuna nende säilivusaeg on pikem. Väga populaarsed on näiteks Ristorante gluteenivabad pitsad salaami või mozzarellaga ning jookide poolelt Oddlygoodi gluteenivaba kaneeli- ja kardemonimaitseline kaerajook.

Parim gluteenivaba tegija 2021

Prisma pälvis juba mitmendat aastat järjest parima gluteenivabu tooteid müüva kaupluseketi tiitli. Eesti Tsöliaakia Seltsi sõnul on tänuväärne, et Prisma panustab tsöliaakiaalase teadlikkuse tõstmisesse. “Tsöliaakia ei ole toidutalumatus ega allergia, vaid auto-immuunhaigus, mille ainus ravi on gluteeni täielik vältimine. Mitmekesine kaubavalik on paljudele inimestele eluliselt vajalik ja seega oleme Prisma suurele panusele väga tänulikud,” räägib Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige Aive Antson.

Tsöliaakia seltsi hinnangul on just Prisma gluteenivaba dieeti vajavate inimeste seas populaarne ostukoht, kuna kaubavalik on kõige parem. Ta toob esile hiljuti valikusse lisandunud gluteenivaba lehttaigna, mis sai tsöliaakiakogukonnas kohe väga positiivset vastukaja. Samuti moosipallid ja kaneelirullid, mida leiab Prisma sügavkülmutatud toodete osast.

Lisaks Prismale antud parima poeketi tiitlile tunnustas tsöliaakia selts Mustamäe Prismat parima kodupoe nimetusega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *