Siig ei jäta tõepoolest kedagi külmaks, olgu ta siis laual äkise, ahjukala või suisa suitsutatuna. Hõrgu valge lihaga siiakala sünnib tõepoolest süüa nii toorelt kui küpsetatult ning lisanditeks ei vaja see õrn kala muud kui hooajalisi, võimalikult mahedaid ja koduseid maitseid. Säärast lähenemist viljeleb ka järgmine retsept.

Suvesalat ahjusiiast ja värsketest kartulitest

See suvine salat sünnib kasvõi karbiga kaasa võtta, olgu siis ees ootamas aiapidu või pargipiknik. Salatit suvesoojas transportides külla kaasa viies pea meeles, et kala vajab jahedust. Kasuta transpordiks külmakasti või autokülmikut, vajadusel ka külmaelemente.
NIPP! Ahjusiia asemel võid kasutada ka siiaäkist, soolasiiga või suitsusiiga. Tulemus saab olema niisama maitsev, lihtsalt teistsuguse nüansiga.

1 terve siig, roogitud
1 tl soola, veidi musta pipart
1 tl taluvõid
300 g värsket kartulit
200 g külmutatud herneid või sama palju puhastatud värskeid suhkruherneid
2 rohelist õuna
2 värsket või kiirsoolakurki
1 punane sibul
1 punt jääsalatit või frillice salatit
1 punt tilli

Sidrunivinegrett:
1/2 tl riivitud sidrunikoort
1 spl sidrunimahla
1 spl valge veini äädikat
2 spl head oliiviõli
2 tl dijoni sinepit
1 tl valget suhkrut
1 tl soola
1/4 tl musta pipart

Esmalt kuivata kala seest ja väljast köögipaberiga. Maitsesta kala seest poole soola- ja piprakogusega ja hõõru kõhuõõnsusesse kogu või. Maitsesta kala ka väljastpoolt soola-pipraga ja küpseta 180-kraadises ahjus 30-40 minutit, sõltuvalt kala suurusest. Lase kalal jahtuda ning seejärel puhasta kala loudest ja nahast. Tõsta fileepalad kaussi ja pane kõrvale.

Kui kala on ahjus, valmista vinegrett-kaste. Pese ja riivi sidrunikoor ning pigista vajalik kogus mahla. Sega kõik kastme koostisosad kokku ja jäta maitsestuma.

Pese kartulid hoolikalt, et vabaneda võimalikust mullast ja lahtisest koorest. Pane kartulid keevasse vette ja keeda kuni 20 minutit, väiksemate kartulite korral isegi vähem. Lase kartulitel veidi jahtuda.  Poolita kartulid, lisa neile pool kastmest ja sega õrnalt läbi.

Nüüd sulata või puhasta herned, sõltuvalt kas kasutad külmutatud või värskeid. Koori ja viiluta õunad, poolita kurgid ja viiluta needki. Koori ja viiluta punane sibul. Rebi salat väiksemateks tükkideks ja aseta  lameda kausi põhja. Lisa salatile 1 spl kastet. Tõsta salati peale kartulid ja ülejäänud köögiviljad, lisa kogu ülejäänud kaste. Aseta kõige peale siiapalad ja kaunista salat hakitud tilliga.

Prismast leiad kala igale maitsele! Vaata meie kalapakkumisi siit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *