Eestis peamiselt kvaliteetsete kodutekstiilide poolest tuntud Finlayson tõi nüüd turule niisama vastupidavad ja nägusad rõivad. Finlayson ei ole enam ainult voodiriiete poolest tuntud tekstiilitootja, vaid pikaajalisi traditsioone kandev Soome disainifirma, kus tuntakse põhjamaiseid kodusid ja sealset argipäeva paremini kui kusagil mujal.
Finlayson on viimati tootnud rõivaid 1960. ja 70. aastatel. Tookord läks kogu toodang eksporti. Rõivaid müüdi näiteks Rootsis H&M-s, Londoni Selfridge’is ja Nõukogude Liidus. Nüüd toodi turule rõivakollektsiooni nimega arkismi.
Kollektsioon järgib disainisuunda, mille ülesandeks on muuta inimeste argipäev paremini toimivaks ning toetada argiste väljakutsete lahendamist disainivõtete abil. Rõivaste põhikontseptsioon lähtub funktsionaalsusest ehk lihtsusest ja praktilisusest.

Jätkusuutlik rõivastus igasse argipäeva
Paljud näivad mõtlevat, et disain on midagi eksklusiivset, kallist ja ehk mõne arvates ka tarbetu ning disaintooteid on võimalik soetada vaid vähestest kohtadest. Finlaysoni tõestab vastupidist. Nende jaoks seisneb disaini tuum toodetavate esemete vajalikkuses, kvaliteedis, võimalikult minimaalselt keskkonda koormavas tootmisprotsessis ning ausates suhetes koostööpartnerite vahel. Finlayson muudab jätkusuutliku disaini argipäevaseks, uskudes disaini, mis on nii sisult kui vormilt jätkusuutlik.
Disainimise põhisuuniseks on vastupidavus, rõivakollektsiooni kuuluvad esemed on hooajast hooaega omavahel kergesti kombineeritavad, iga rõivaese kavandatakse algusest peale mitmekülgset kasutamist võimaldavat otstarvet arvestades. Disainimisel pööratakse suurt tähelepanu detailidele, mis hõlbustavad argiseid toiminguid kehatüüpide erinevusi arvestades ning suurepärast kasutusmugavust pakkudes. Kangamustrites on kasutatud peamiselt tuntumaid Finlaysoni mustreid, kuid alati lisatakse ka midagi uut ja isikupärast. Vastupidavust testitakse nö. kestvuskatsetel, kus rõivaid pestakse korduvalt läbi, et katsetada kanga, õmbluste ja detailide vastupidavust. Nii on näiteks siinsetel piltidel olevaid kittelkleite pestud lausa kuus korda.


Rõivadisainer Tiia Vanhatapio
Finlaysoni rõivakollektsiooni on kujundanud rahvusvaheliselt auhinnatud edukas ja andekas naine. Paljudes projektides osalenud disainer Tiia Vanhatapio tunneb hästi põhjamaalaste figuuritüüpe ja maitset ning on uue kollektsiooni isikupärane esindaja. Tema loodud rõivastes on parajal määral pööraseid ideid, rahvusvahelist mõõdet ning siirast ja veenvalt soomelikku joont.
Tiia Vanhatapio (sündinud 1969) on tunnustatud rõivadisainer. Ta omandas moelooja kutse Helsingi Tarbekunsti Kõrgkoolis ning on rakendanud erialaseid oskusi ja teadmisi väga erinevates disainimisülesannetes. Eeskätt rõivadisainerina tuntust kogunud Vanhatapio asus 2015. aastal elama Rootsi. Ta on tegutsenud ja tegutseb rõivabrändi R-Collection loovjuhina, oma disainibüroo looja ning nimeka rõivafirma juhina. Tiia on võitnud muuhulgas auhinnad Elle Style Awards ning Kultainen vaatepuu (Kuldne riidepuu).

Finlayson Arkismi kollektsioon on saadaval Prisma hüpermarketites ja ePrismas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *