Väärikas tähtpäev vajab väärikat ja teemakohast tähistamist. Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva peolaual kohtuvad uus ja vana, veidi nostalgiahõngu üheksakümnendate algusest ja imehead Eesti suvemaitsed.
Toiduga käib kaasas ka hea joogipoolis. Valikuid on palju, kuid nende tegemise teeb lihtsamaks Prisma Paar, kus veinid on jaotatud viide toiduga sobivasse kategooriasse: mereandide, kala, valge ja punase liha ning erinevate suupistete kõrvale. Vaata Prisma Paari kohta lähemalt siit.
Allolev artikkel ilmus portaalis postimees.kodu.ee.
Retseptid ja fotod Mari-Liis Ilover, veinisoovitused Prisma Paari sommeljee Kim Moliis.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!
Vürtsikilu ja värske kartuli salat
neljale
Mis saaks veel rahvuslikum olla, kui meie armas vürtsikilu ja värske kartul? Sinepist ja meest maitset saanud kaste seob need kaks suurepäraseks maitseelamuseks, kodumaised vutimunad on täpp i-l.
500 g keedetud külmi värskeid kartuleid
u 12 vürtsikilufileed
12 keedetud vutimuna
4 sl hakitud murulauku
Kaste:
2 sl õunaäädikat
6 sl rafineerimata rapsi- või rüpsiõli
2 sl mahedamaitselist teralist sinepit
2 tl vedelat mett
soola, musta pipart
Viiluta või tükelda kartulid väiksemaks. Vispelda kastmeks kokku õunaäädikas, õli, sinep ja mesi. Maitsesta kaste soola ja musta pipraga. Vala kaste kartulitele ja sega läbi. Tõsta kastmes kartulid vaagnale või serveerimistaldrikutele. Säti peale vürtsikilufileed ja vutimunapoolikud. Raputa salatile hakitud murulauku.
Veinisoovitus: Vürtsikilu ja värske kartuli salati kaaslaseks sobib hästi värske valge poolkuiv vein, mida balanseerib mõningane jääksuhkur. Hea valik on Weingut Loersch Riesling Glimmerschiefer Feinherb KPN vein.
Veisekeel kadakamarjadega rukkileival
neljale
See toekas einevõileib sümboliseerib eestlaste igipõlist oskust võluda subproduktidest midagi ekstra head. Veisekeel oli 80-ndate lõpus, kui taasiseseisvumiseni jäänud veel õige vähe, väga populaarne nii kulinaarialettides kui kodudes. Selle toiduga kaasneb kindlasti ka väike nostalgiamoment paljudele. Keedetud veisekeel on õhukeselt viilutatud, kergelt kadakamarjavinegretis marineeritud ja serveeritud meie kodusel rukkileival, lisandiks mõrkjad rukolalehed ja pikantsed kapparid.
Veisekeele alternatiivina sobib Eesti rohumaaveise steik, mis on grillilt läbi käinud ja seejärel viilutatud (näiteks romsteek või antrekoot).
1 veisekeel, u 1 kg
2 sibulat
20 musta pipra tera
5 loorberilehte
5 vürtsitera
2 sl soola
Kadakamarjavinegrett:
1 sl kadakamarju, haki peenemaks
2 sl sidrunimahla
3 sl oliiviõli
0,5 tl suhkrut
0,5 tl soola
paar keerdu musta pipart
lisaks 4 viilu rukkileiba, peale määrimiseks võid, rukolalehti ja kappareid
Esmalt tuleb veisekeel keeta. Selleks pane liha potti, kata veega. Lisa terved mugulsibulad ja kõik maitseained. Aja vesi keema, koori vaht. Keeda keelt 2-2,5 tundi tasasel tulel. Jälgi, et liha oleks veega kaetud. Kui tarvis, lisa veidi vett. Kui keel on noaga katsudes pehme, tõsta ta kuumast leemest, kasta korraks jääkülma vette ja koori kare nahk. Lõika ära võileibade tegemiseks vajalik jupp (u 100 g) ja pane ülejäänud keel terve tükina leeme sisse tagasi. Tõsta külmkappi, kust saad vajadusel ka järgnevatel päevadel viile lõigata ja kasutada kas salatites või võileival. Veisekeelt on võimalik osta ka eelvalmistatult.
Vinegreti tegemiseks haki kadakamarjad väiksemaks, nii eraldub neist rohkem maitset. Vispelda kokku sidrunimahl, õli, suhkur, sool, pipart ja hakitud kadakamarjad. Lõika keelest võimalikult õhukesed viilud ja sega need vinegretiga. Lase 15 minutit maitsestuda.
Määri leivaviiludele võid. Tõsta leivale rukolalehti, neile säti keeleviilud ja veidi vinegretti. Tõsta peale maitseks kappareid. Kasutada võib nii suuri kui väikeseid kappareid.
Veinisoovitus: Kadakamarjavinegretist maitset saanud veisekeel soolaste kapparitega mustal leival nõuab kaaslaseks kergemat punaveini, millel on siidine tekstuur ja hea happesus. Hästi sobib Tšiilist pärit Veramonte Pinot Noir.
Küpsisetort kamakreemi ja mustikatega
15 lõiku
32 aastat taasiseseisvat Eestit ning järjest peale tulevaid uusi ja uusi maitseid ja imelisi torte, aga vana hea küpsisetort pole kuhugi kadunud! Vastupidi, see maitsev koogiretro on kodudes endiselt palavalt armastatud. Taasiseseisvuspäeva tähistamiseks mõeldud küpsisetordi koostisosadeks sobivad kama-hapukoorekreem ja augustikuised metsamustikad.
3 pakki kandilisi šokolaadiküpsiseid
1,5 dl piima
Kama-hapukoorekreem:
600 g hapukoort
3 sl suhkrut
1,5 sl kamajahu
1,5 sl Vana Tallinna likööri (ei ole kohustuslik)
lisaks 200 g mustikaid
Kreemiks sega omavahel hapukoor, suhkur, kamajahu ja kui seda kasutad, siis ka liköör. Maitse kreemi ja kui oled suur kamafänn, võid kamajahu veelgi lisada.
Esimeseks kihiks kasta 12 küpsist ükshaaval piimasse ja lao vaagnale. Määri peale kolmandik hapukoorekreemist, puista sellele mustikaid. Nüüd lao järgmine kiht küpsiseid, taas eelnevalt piimast läbi kastes. Neile määri taas kolmandik kreemist ja mõned mustikad. Lõpuks lao peale kolmas kiht küpsiseid, millele määri ülejäänud kreem. Kaunista mustikatega ja soovi korral rukkililleõitega.
Veinisoovitus: värske, õhuline ja kergete mullidega Itaalia klassik on kui loodud mustikase küpsisetordi juurde. Hea valik on Olim Bauda Pian Centive Moscato D’Asti KPN vein.