Lasteaiaga kohanemine on päris kindlasti emotsioonideküllane kogemus. Õige ettevalmistuse ja teadliku lähenemisega saad selle elevust ja ärevust tulvil aja muuta lapsele sujuvamaks ja positiivsemaks.

Küllap oled juba isegi mõelnud, kuidas aidata oma väikelapsel lasteaiaga kohaneda, kuid siin on sulle veel mõned mõtted:

  1. Eraldusärevuse leevendamine

Eraldusärevus on üks esmakordselt lasteaias käimise väljakutseid nii sulle kui ka sinu lapsele. Siin on mõned viisid, kuidas saad aidata seda leevendada:

Lühikesed proovipäevad: Enne ametlikku esimest päeva võiksite korraldada lühikesi proovipäevi, kus sina ja sinu laps saate tutvuda uue keskkonnaga koos. See aitab lapsel harjuda uue koha ja inimestega.

Rutiini järgimine: Loo kodus selge ja järjepidev rutiin, mis matkiks lasteaia päevakava. See aitab sinu lapsel harjuda kindlate söögiaegade, uinakuaja ja mänguhetkedega.

Positiivne hüvastijätt: Ole rahulik ja positiivne, kui jätad lapse lasteaeda. Lühike ja armas hüvastijätt annab sinu lapsele kindluse, et tuled talle hiljem jälle järele.

2. Järkjärguline kohanemine

Kui laps saabub lasteaeda esimest korda, võib olla kasulik rakendada järkjärgulist kohanemist:

Lühikesed käigud: Alustage lühikeste külastustega ja pikendage neid järk-järgult. See võimaldab sinu lapsel harjuda uue keskkonnaga väikeste sammude kaupa.

Loomulik rütm: Lase lapsel endal valida, mida ta esmalt teha soovib, kas mängida, uudistada või vaikselt kõrvalt jälgida. Iga laps on erinev, oluline on austada tema individuaalseid vajadusi

3. Suhtlus ja toetus

Lasteaiapäev toob koju kaasa palju muljeid, mida jagada. Ole valmis kannatlikult kuulama ja kaasa rääkima.

Küsi tagasisidet: Koduteel küsi, kuidas tema päev möödus. See aitab tal jagada oma tundeid ja kogemusi.

Kodune tugisüsteem: Koju jõudes püüa luua rahulik ja lõõgastav keskkond, kus saate koos aega veeta.

Suhtlus õpetajatega: Hoia head suhtlust lasteaia või lastehoiu personaliga. Küsi nende käest, kuidas laps lasteaias käitub ja millised on tema edusammud.

Esimesel korral lasteaiaga kohanemine võib olla emotsionaalselt väljakutsuv nii sulle kui ka sinu lapsele. Ole kannatlik ja anna oma väikelapsele aega ja armastust, et ta saaks luua positiivse kogemuse uues keskkonnas. Koos sinu toetuse ja järk-järgulise kohanemisega saab see periood muutuda lapse jaoks positiivseks sammuks tema arengus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *