Suvise grilliõhtu menüü on paigas, sõbrad kutsutud, aga millist veini värske kala või hoopis veiseliha kõrvale pakkuda? Allolev artikkel ilmus portaalis postimees.kodu.ee.

Vein on küll maitseasi, aga siiski on mõned nipid ja uued trendid, mille järgimine teeb sobiva veini valimise natuke kergemaks. Soovitusi jagab Soome Bottlescouts veinispetsialist ja Prisma Paar veinikontseptsiooni looja Kim Moliis, kes on sommeljeena töötanud ligi 30 aastat.

Moes on kergemini joodavad veinid

Veinimaailma mõjutavad praegu kaks suuremat «megatrendi»: jätkusuutlikkus ja joodavus. Paljud head veinitootjad pööravad tootmises üha rohkem tähelepanu erinevatele vastutustundlikele praktikatele, mille tulemusena toodetakse üha rohkem nt orgaanilisi ja biodünaamilisi veine. Seda trendi mõjutavad Euroopa Liidu uued nõuded, aga ka tootjate enda soov oma süsiniku jalajälge vähendada. Kuigi vaikselt jõuab ka poodide lettidele rohkem orgaanilisi ja biodünaamilisi veine, siis enamikele tarbijatele ei ole see trend veel eriti nähtav.

Tarbijate jaoks vägagi tuntav trend on aga see, et veinid on viimastel aastatel muutunud palju kergemini joodavaks. Kui varem olid moes alkoholisisalduse poolest kangemad, tummisemad, konsentreeritumad ja isegi värvilt tumedamad veinid, siis vähehaaval on veinid muutunud aina kergemaks, värskemaks, mahlasemaks, siidisemaks ning on vähenenud ka alkoholisisaldus. Punased veinid on täna vähem tanniinised ja rasked, vaid pigem siidised ning roosad veinid on muutunud värvilt kahvatumaks. Moes on värskus, puuviljasus ning tasakaalukas ja kerge happelisus. Ja seda olenemata aastaajast!

Aasta-aastasse korduvad aga ka mõned n-ö minitrendid, mis on kantud aastaaegadest. Talvel eelistavad inimesed rikkalikke punaseid veine, suvel juuakse rohkem roosasid, valgeid veine ja erinevaid mulle. Kohe kui läheb soojaks ja õhtud muutuvad pikemaks, väheneb punase veini müük drastiliselt, inimesed hakkavad nautima kergemaid ja heledamaid veine. Aga aastaringselt juuakse palju šampanjat ja erinevaid vahuveine, eriti Itaalia proseccosid ja spumantesid. Need on inimestele taskukohased ja ka maitsvad.

Kuidas valida sobivat veini toidu juurde?

Igaühel on oma individuaalne maitse ja eelistused, seetõttu ei saa veinivalikut väga täpselt dikteerida, aga on mitmeid lihtsaid soovitusi, millistel veinidel ja toitudel on sarnased maitseomadused ja mis sobivad seetõttu paremini kokku.

Suvel süüakse rohkem kala, mereande, värskeid aiasaaduseid, juurvilju. See on võrdlemisi tuntud tõde, et kerge ja kerge sobivad kokku! Ehk kui toidulaual on värske kala ja juurviljad või hoopis sushi, siis nende kõrvale läheb hästi kerge valge või roosa vein. Valged veinid, millega on peaaegu võimatu alt minna, on Riesling või Grüner Veltliner. Need on puuviljased, aromaatsed, meeldivad enamikele.

Kui õhtusöögiks on aga valmistatud punast liha, näiteks veiseliha steik, siis tasub eelistada maitsekamat ja tumedat punast veini. Täpsem eelistus on jällegi maitseasi! Aga alati läheb hästi mõnus mahlane Barbera.

Kim Moliisi selle suve lemmikud:

Clivus Soave Classico (mereandide juurde)

Hea Soave Classico on üks parimaid Itaalia valgeid: värske, puuviljane, kergete suitsuste nootidega, mis tulenevad vulkaanilisest kasvupinnasest. Sobib ideaalselt grillitud krevettidega, juurde natuke tšillit, küüslauku, laimi ja koriandrit.


Barbera d’Asti La Villa, Olim Bauda (valge liha kõrvale)

See on tõeline leid! Olim Bauda veinimaja on spetsialiseerunud Barbera viinamarjale. Konkreetne vein on kergem, ei ole istunud tammevaadis, aga on küpse, magusa punase kirsi maitsega ja erksalt happeline. Itaalia Gambero Rosso väljaanne andis sellele veinile maksimumpunktid. Mina naudiksin seda elavat veini grillitud kana ja värske Kreeka salatiga.

Pfaffl Grüner Veltliner PUR (kala kõrvale)

Suurepärane ümar valge vein küpse vilja värskusega ja pehme happelisusega. Juurde delikaatselt vürtsiseid noote. Proovi suitsutatud lõhe ja pruunistatud juurviljadega. Pfaffl on auhinnatud veinitootja Austriast.

Gaia de Château Puybarbe (punase liha juurde)

Imeilus punane Bordeaux vein. Vürtsikas, tumedalt punane, siidiselt tanniinine. Selle veinimõisa ostis 2018. aastal üks Soome paar Riku ja Anna Väänänen. Sobib ideaalselt küüslauguse ja ürdise grillitud lambaliha juurde.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *