Need krõbedad näkileivad maitsevad ühtviisi hästi nii neile, kes ei tohi gluteeni tarbida, kui ka neile, kes soovivad oma söögilaual gluteeni osakaalu vähendada. Tervislikuks vahepalaks sobilikud näkileivad annavad mõnusa täiskõhutunde pikaks ajaks.
Koostisosad:
2 dl gluteenivaba jahu või tatrajahu
1 dl seesamiseemneid
1 dl päevalilleseemneid
1 dl kõrvitsaseemneid
1/2 dl linaseemneid
1 tl soola
2 1/2 dl kuuma vett
3 spl rapsiseemneõli
1 – 2 spl hakitud rosmariini, soovi korral
Sega kausis jahu, seemned ja sool. Lisa vesi ja õli ning sega läbi. Vala lahtine tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Pane taina peale teine küpsetuspaberileht ning suru taigen kahe lehe vahel õhukeseks nii, et see kataks kogu ahjuplaadi pinna. Eemalda pealmine paber ning puista pinnale hakitud rosmariin. Küpseta ahjus 150 kraadi juures 50-60 minutit.
Kui näkileib on valmis, tõsta see koos küpsetuspaberiga ahjuplaadilt ahjurestile jahtuma. Kui jätad näkileiva plaadile jahtuma, teeb selle alla tekkiv kondensvesi leiva niiskeks ja pehmeks.
Kui leib on jahtunud, murra see tükkideks ning säilita lahtises korvikeses.