Jaanipäev on suve suurim püha ning pühadega seostub ikka rikkalik söögilaud. Traditsiooniliselt olid meie esivanemate jaaniroogadeks hooajast lähtuvalt piimatoidud nagu sõir ja kohupiimakorbid, aga ka kamakäkid ning munaroad nagu munapuder, munavõi ja lihtsalt keedumunad. Säärasest kergemast kraamist saadi kõhud parasjagu nii täis, et jaksas veel valges suveöös taevani kiikuda ja mööda küla ehal käia.

Uuemal ajal on esivanemate pühaderoad asendunud hoogsa lihasussutamisega, sest mis jaanid need ilma šašlõkita on. Vardasse ja restile laotakse nii fileed, karreed kui karbonaadi, marinaadidki vahelduvad kuivast voolava ning valgest punaseni. Kõige selle küllusega kaasneb aga tihti ülesöömise oht, sest pühadegrill huugab ja lauake katab end justkui ise.

Selge see, et grillile paari lihaviilu pärast tuld alla teha pole mõtet, aga enne suurt suve võiks endale siiski hõlpu anda ning lauale ka muud peale säriseva grill-liha panna.

Kui sööd, võta salatit vahele

Kui jood, võta vett vahele – see loosung on loodetavasti juba oma töö teinud. Nüüd võiks harjutada end ka kergemast kraamist rõõmu tundma, nii et liha ja vorstikeste kõrvale võiks grillil mahtuda ka köögivili. Väga mõnusa grillikõrvase saab näiteks varasuvistest kapsalohkudest, mis võiga pintseldatult grillil küpsenud. Süte kohal saab küpsetada ka sibulavarsi koos värskelt pakatama hakanud valge sibulapeaga. Grillitud paprikapoolikutele piisab, kui neid ürdiõliga pintseldada, samamoodi saab valmistada ka suvikõrvitsaviile. Puitvardasse võib lükkida pöidlapaksusi salatisibularattaid ning neidki küpsetamise ajal ja pärast ürdiõliga peitsida.

Värsketel salatitel on samuti jaanilaual kindel koht. Tomat-kurk on muidugi klassika, aga miks mitte proovida ka kõhtu täitvaid kikerherneid koos röstitud köögiviljaga? Selline salat teeb kniksu ka taimetoitlasest jaanitulelisele.

Grillile võib laduda ka tortillasid või kaukaasiapäraseid saialisi nagu puri või lavašs ning need siis pärast eespool mainitud salatite või köögiviljadega katta-täita.


Et hommik oleks helge

Kui jaaniõhtul söögi-joogiga liialdatud, on järgmisel hommikul teretulnud kõik, mis ennast uuesti kokku võtta aitaks. Appi tõttab külmsupp, olgu sel siis põhjaks keefir, hapupiim või hoopis purustatud tomatid. Tahedaks võib sisse hakkida pea kõike alates keedetud köögiviljadest nagu kartul, porgand, peet (hästi sobivad ka marineeritud peedikuubikud), värskest kraamist nagu kurk, redis, hapu õun ja mugulsibul. Loomsest valgust sobivad külmsuppi nii keedumuna, singi- või vorstikuubikud, suitsu- või praekala tükid. Paksu keefirit või jogurtit saab lahjendada mullivee või kurgi soolveega ning maitsestada vähese sinepi või mädarõikaga. Tervist lisavad ürdid nagu murulauk, roheline sibul ja koriander.


Eriti kiire ja lihtsa külmsupi saab, kui viskad blenderisse tomatit, kurki ja veidi küüslauku ning lisad mõne kuivema saiakannika. Kui eelmisest õhtust veel röstitud köögivilju alles, sobivad ka need. Sõltuvalt koostisosadest võib supp veidi paksuvõitu tulla, siis saab seda lahjendada tomatimahla, hea valmispuljongi või miks mitte ka kurgi soolveega. Näpuotsaga tšillit või mõnd teravat kastet nagu adžika teeb ka enesetundele head.

Jahedama ilma hommikusöögiks sobib hästi ka shakshuka, mille näol on tegu sisuliselt vürtsikas tomatikastmes küpsenud munadega. Särtsakas tomatikaste, toekas muna ja viil krõbedat saia annab järgmisele päevale mõnusa vungi.

Kui peoõhtust grill-liha ja köögivilju alles vähem kui õhtusöögiks vaja, laota need hummusele. Selleks tee esmalt valmis suur ports hummust ning laota see ühele suurele vaagnale või väiksematele portsjontaldrikutele. Tõsta hummuse keskele ampsusuurused grill-liha tükid, lisa neile käepäraseid köögivilju ning kõige peale kohev salatirohelise kuhi. Ümber võid puistada oliive või fetakuubikuid ning peale röstitud mandleid või pähkleid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *