Muutlikud suveilmad on saabunud ja taaskord on kohal ka kutsumata külalised – sääsed. Dermatoveneroloog Liis Ilves selgitab, miks sääsed mõndasid inimesi eelistavad, kuidas end hammustuste eest kaitsta ja kuidas leevendada juba tekkinud sääsepunne.

Sääsk valib ohvri lõhna järgi

„Kuigi täpsed bioloogilised alused pole teada, on leitud, et inimeste lõhn kas peletab või meelitab sääski,“ selgitab Ilves. “Naha lõhn võib sõltuda näiteks söödud toidust või tarbitud alkoholist. Küll aga on ühes uuringus leitud, et rasedad on sääskedele lausa kaks korda isuäratavamad. Sarnaselt sääskedele eelistavad puugid inimesi, kellel on spetsiifiline lõhn,” kirjeldab ekspert.

Putukate peletamiseks on spreid, õlid ja putukasokid

Doktor Ilvese sõnul on oluline eristada, kas sääsetõrjevahend on mõeldud nahal või riietel kasutamiseks. Sääsetõrjevahendite valik on aga lõputu ning neid saab kaasa haarata nii apteegist kui ka hästivarustatud kauplustest. Nii ongi ka supermarketite valikusse tekkinud spetsiaalsed vahendid lastele, klassikalised sääsespreid ja looduslikumad vahendid. Looduslikematest ainetest soovitab Ilves kasutada näiteks eukalüpti-, lavendli- või piparmündiõli.

Prisma sortimendi- ja hankedirektori Kaimo Niitaru sõnul on sel kevadel ja suvel rohkelt sääski. Ilmselt aitas sääskedel külma talveperioodi üle elada paks lumevaip. Nii on sotsiaalmeedias näha postitusi ja pilte, kuidas tänavusi sääski lausa krokodillsääskedeks nimetatakse. „Seda, et inimesed sääskedega rohkem võitlema on hakanud, näitab ka müügistatistika. Kui võrrelda terve eelmise aasta kevade ja suve (aprill-september) sääsetõrjevahendite müügiperioodi, on ainuüksi sel aastal mõne kuuga ostetud osasid aerosooltooteid rohkem kui eelmise aasta suveperioodil kokku. Sellise tendentsi järgi ostetakse see aasta sääsetõrjevahendeid oluliselt rohkem kui eelmisel aastal,“ prognoosib Niitaru.

Mis leevendab sügelust?

“Sääskede tekitatud kublad ja sügelus on põhjustatud peamiselt nende süljes olevast histamiinist ning selle nuumrakke aktiveerivast toimest. Üldjuhul see, kui palju sääsepunnid sügelevad, sõltub individuaalsest tundlikkusest ja ka geneetilisest eelsoodumusest,“ selgitab Ilves. Samuti on leitud, et naistel sügelevad sääsehammustused rohkem kui meestel.

Turset ja ka sügelust aitab esmalt leevendada sääsehammustusele millegi külma asetamine, õpetab Ilves. Apteekides ja poodides on lai valik sümptomeid leevendavaid tooteid. “Efektiivsed on näiteks tooted, mis sisaldavad tsinki või aloe verat. Hea on aloe verat kodus hoida ka ootamatu suvise päikesepõletuse leevenduseks.“

Kuigi turule on tekkinud palju kalleid aloe vera tooteid, siis näiteks Prismast leiab kvaliteetse ja soodsa Änglamarki Aloe vera geeli või ka nende tsingikreemi,” soovitab Niitaru. Lisaks toob ta tõhusa vahendina välja Luode12 putukavastased (sh puugivastased) sokid, mida saab vaid Prismadest ning mis on rahakoti- ja keskkonnasõbralik valik just neile, kes ei soovi spreisid ja muidu aerosooltooteid kasutada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *