Autor: Kristo Riimaa (@maanteepurjekas)

20 aastat rattasõitu ning 10 aastat Tour’d’Öö korraldusmeeskonnas kaasa löömist on Kristo Riimaale õpetanud ratastest ning nende hooldamisest nii mõndagi. Kuna hobirattur tiirutab ka kodust kaugemal ning on nii mõnegi  tehnilise murega kokku puutunud, siis teab ta ka lihtsaid nippe, kuidas ootamatusteks valmis olla.

Selleks, et näiteks rehvipurunemise tõttu, mida ikka ette tuleb, ratas käekõrval koju tagasi kõmpima ei peaks, võiks ratta sadula külge kinnitatavasse kotti või siis raamikotti pakkida mõned vajalikud abimehed. Näiteks võiks olemas olla õiges mõõdus ja õige ventiiliga sisekumm, mille leiab ka Prisma valikust, kummieeblid rehvi mahavõtmiseks ja pealepanemiseks, rehviparanduskomplekt juhuks, kui uus sisekumm „õnnestub“ vahetuse käigus lõhkuda, ja multitööriist. Ka oleks hea endale soetada ratta raami külge kinnitatav minipump. Isegi kui ise selle „tavaariga“ esimese hooga midagi peale ei oska hakata, leidub õnnetuspaiga läheduses kindlasti mõni hakkaja abiline.

Suurema sisselõike või vigastuse korral tuleb välja vahetada juba rehv ehk väliskumm ja sellises olukorras jääb sõit muidugi pooleli. Selle mure lahendamiseks tasub taas sammud Prismasse seada, kus on lai rehvide valik. Rehve leiab igas mõõdus ja erinevatel teedel sõitmiseks.  

Ka ratta enda turvamine on oluline. Selleks on hea abimees lukk – U-lukk, kettlukk, trosslukk, raamilukk … Sobiva luku peab igaüks oma eelistustest lähtudes ise valima, sest lõppkokkuvõttes on kõik lukud lõhutavad. Küsimus on ainult ajas ja tööriistades, mis vargal kasutada on. Samas on ratast lukustades tehtud kõik, et kurikaela elu võimalikult keeruliseks teha ja loodetavasti oma ratta peremeheks või perenaiseks jääda. Prisma valikus pakutavatest lukkudest on turvalisuse mõttes parim vast U-lukk. Samas ei ole see kõige mugavam kaasas kandmiseks või rattale kinnitamiseks – nagu ma ütlesin, eelistus on siin individuaalne.

Sarnaselt muudele sõidukitele vajab ratas hoolt ja hellust kogu hooaja vältel – puhas ratas on õnnelik ratas! Eriti siis, kui veeretakse sageli kruusa- või metsateele või sõidetakse rattaga ilmast ja hooajast olenemata. Kuigi ketti on võimalik parema puudumisel puhastada puuvillase riidetükiga, siis tegelikult vajab sõiduvahend enamat. Paar korda kuus on mõistlik ratas ära pesta ja selleks on Prismast võimalik soetada elementaarne rattapuhastuskomplekt ja pesuvahend. Kui kodustes tingimustes ei saa või ei lubata (rattaga vanni minna on tegelikult päris reaalne asi 😊), saab rattapesu ette võtta ka mõnes kodulähedases autopesulas.

Kui kõik eelnev aitab rattaga sinasõbraks jääda, siis teatud juhtudel peaksid kaaluma abi otsimist professionaalidelt – näiteks kui käigud ei vaheta, pidurid streigivad või jooks on „kaheksas“. Rattapood või hooldustöökoda aitavad usu rattasõidu võimalikkusesse kiirelt taastada. Nauditavat veeremist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *