Aeg kokku1 t 20 min

Portsjoneid: 8

Vaja läheb

Punane kaste

  • Praadimiseks tiba õli
  • 200 g sibulat (valget ja punast)
  • 2 vart sellerit
  • 500 g kodust hakkliha
  • 140 g kontsentreeritud tomatipüreed
  • 250 g porgandit
  • 150 g suvikõrvitsat
  • 100 g paksoid (võid vabalt ära jätta)
  • 500 g passeeritud tomateid. Kasutada võib tavalisi, aga Coopi valikus on ka ürtidega versioon, mis siia samuti sobiks
  • Maitse järgi soola, pipart, kuivatatud basiilikut ja oreganot

Bešamell

  • 50 g võid
  • 50 g nisujahu
  • 0.5 l piima
  • 200 g riivjuustu
  • Maitse järgi soola

Kuidas?

Punane kaste

  1. Tükelda sibul ja seller üsna peenelt. Pane vähese õliga pannile praadima. Kui need on juba pisut pehmenenud, siis lisa panile ka hakkliha ning purusta see pannilabida abil peenemaks.
  2. Lisa pannile kontsentreeritud tomatipüree, maitsesta juba praegu soola, pipra ning kuivatatud ürtidega, sega kõik segamini ning jäta pannile praadima.
  3. Riivi porgand ja suvikõrvits peenelt, haki paksoi – viska need kõik järjest pannile hakklihasegu juurde lisaks.
  4. Kõige viimasena lisa pannile passeeritud tomatid, sega veelkord, tõsta keema ning seejärel jäta kaste madalale kuumusele podisema, kuni bešamelli valmistad. Enne lasanje kokku tõstmist maitse veelkord ja lisa vajadusel maitseaineid.

Bešamellkaste

  1. Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas või. Kui või on sulanud, vispelda selle sisse jahu.
  2. Vala potti esialgu umbes 1 dl piima ning sega see vispliga kiiresti ühtlaseks. Siis lisa ülejäänud piim ning sega jällegi ühtlaseks. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni kaste natuke pakseneb (5-6 minutit).
  3. Sega kastme sisse riivjuust, sega kõik ühtlaseks ning keera kuumus kinni. Maitsesta vajadusel soolaga (võimalik, et seda pole vaja, sest juust juba ongi soolane).

Lasanje kokku panemine

  1. Pane vormi alumiseks kihiks paar lusikatäit bešamelli.
  2. Bešamelli peale lao ühes kihis lasanjeplaadid. Kui nende kuju ei klapi üks ühele sinu vormi kujuga, siis lihtsalt murra need sobiva kujuga tükkideks.
  3. Kata lasanjeplaadid punase kastmega ning see omakorda vähese bešamelliga.
  4. Korda kihte, kuni punane kaste on otsas. Planeeri koguseid nii, et viimasele pastaplaatide kihile saad lisada mõnusalt paksu kihi bešamelli – see küpseb ahjus eriti mõnusaks.
  5. Küpseta lasanjet 200 kraadi juures 40-50 minutit. Kui sinu ahi pealt väga hoogsalt küpsetab, siis võib-olla pead mingil hetkel vormi fooliumiga katma, et see ära ei kõrbeks. Kui ahi pealtküpsetusega laisk on, siis võib-olla pead lõpus paariks minutiks grilli sisse lülitama.
  6. Lase lasanjel enne lahti lõikamist võimalusel 10 minutit peale ahjust välja võtmist seista – siis hoiavad tükid paremini kuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *