Allolev artikkel ilmus Õhtulehes.

Külmemad ja vihmasemad ilmad on tekitanud pakilise vajaduse panna lastele selga rõivad, mis hoiavad nad nii koolis kui lasteaias toimetades sooja ning kuivana. Kuidas neid leida?

Mida silmas pidada, et laps saaks selga funktsionaalsed ning vastupidavad riided, mis tal ka silma särama paneb? Nõuandeid jagavad style coach ja „Mood kuulub kõigile“ algatuse stilist Kati Ollino ning Prisma Peremarketi kategooriagruppide juht Merit Uus.

Milliseid riideid sügistalviseks perioodiks lastele valida?

Sügistalvisel perioodil tuleks lastele eelistada kihilist riietust, mida saab mugavalt kombineerida ning kiiresti välja vahetada. „Lisaks praktilisusele annab riiete kihiti kandmine juurde ka mängulisust ja isikupära,“ lausub Kati.

„Kui rääkida materjalidest, siis aluskiht võiks olla funktsionaalsest materjalist või meriinovillast, et see vajadusel kiiresti kuivaks. Samuti peaks alussärgid ja -püksid olema ilusti parajad, sest muidu ei täida need enam enda eesmärki,“ lisab Merit. Keskmiseks kihiks võiks eelistada fliisi või villa ja pealiskihi puhul on meie kliimas mõistlik niiskus- ja veekindlad materjalid.

„Mood kuulub kõigile“ algatuse stilist Kati Ollino. Foto: Erakogu

Kombekad ja teised välisriided tuleks osta väikese kasvuvaruga, et lastel oleks mugav liikuda, kummardada ja mahuks vajadusel mitu kihti alusriideid alla.

Millised on laste- ja noortemoes valitsevad hetketrendid?

Noortemoes domineerib endiselt over-sized lõige ning sel aastal on trendikas kanda ka julgeid värve ja lõbusaid mustreid. Katile on silma jäänud Ciraf brändi riided oma väga armsate disainidega. „Tean, et ka Eesti vanemate hulgas on see poolehoiu leidnud väga suurepärase hinna ja kvaliteedi suhte tõttu.“

Samuti ei saa üle ega ümber pehmetest materjalidest nagu puuvill ja dressipluusi kangas. Ka noorte tänavamoes on jätkuvalt popp teksa – seda nii pükste, särkide kui aksessuaaride näol.

Mida lapsevanemad silmas peavad?

Õueriietena eelistatakse kindlasti kvaliteetseid ja funktsionaalseid rõivaid, mille puhul saab kindel olla, et lapsel on soe ja kuiv õues toimetada. „Kui toas kantavate rõivaste puhul võib teha ehk järeleandmisi kvaliteedis, siis õueriiete puhul seda võimaluse korral ei tehta,“ kinnitab Merit.

Noortemoes domineerib endiselt over-sized lõige ning sel aastal on trendikas kanda ka julgeid värve ja lõbusaid mustreid. Foto stilistika: Kati Ollino. Foto: Jaanar Nikker

Eesti kliimas on lapsevanematel kindlasti oluliseks lasteriiete valiku kriteeriumiks ka see, kui lihtne on rõivaid puhastada. Tänapäevastele kvaliteetsetele õueriietele on juba toodete tehnilised andmed siltidele märgitud. „Jälgida tasub kindlasti veekindlust, teibitud õmbluste vms olemasolu ning ka seda, kuidas neid materjale hooldada tuleb. Osad tooted on nii kvaliteetsed, et piisab vaid lapiga puhastamisest ja hooaja jooksul paarist üldpesust,“ täpsustas Merit . „Näiteks Finlaysoni kombekad on üks näide, kus on ühendatud tõesti kvaliteetsed materjalid, tegumood ja samas on ka disainid väga lahedad.“

Kuidas lapse varbad soojas hoida?

Jalanõude puhul peaks esmalt pidama silmas seda, et neid suure varuga osta tasu. Kui jalanõu on liiga suur, siis lapse kasvav jalg ei saa piisavalt tuge õigeks arenguks ja samuti on raskendatud liikumine. Merit soovitab juhinduda reeglist, et jalanõul oleks alati 0,5 cm liikumisruumi ja 0,5 cm kasvuvaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *