Suvised ilmad toovad meie ellu nii päikest kui äikest. Kui sinu laps kõuekõmina peale hirmuga reageerib, on sinu loomulik soov tema ärevust leevendada. Siin on sulle mõned näpunäited, kuidas aidata lapsel äikese ajal rahulikuks jääda.

  1. Ole lapsele toeks: Väikelapsed otsivad äikese ajal sageli turvatunnet vanematelt. Ole lapsele lähedal ja loo temaga emotsionaalne side. Hoia teda süles või lase tal istuda su lähedal, et ta tunneks end kaitstu ja turvalisena.
  2. Selgita olukorda: Räägi lapsele äikese kohta lihtsas keeles, et ta mõistaks, mis toimub. Selgita talle, et äike on looduslik nähtus, mis ei tee talle haiget. Kasuta rahustavaid sõnu ja rõhuta, et oled tema kõrval ja hoolitsed tema eest.
  3. Loo turvaline pelgupaik: Lapsele meeldib tunda end turvaliselt, seega loo äikese ajaks talle turvaline varjupaik. See võib olla tema või vanemate voodi, garderoobikapp, lemmiktekk või hoopis pehme mänguasi, mis pakub talle turvatunnet.
  4. Loo rahustav keskkond: Vähenda mürataset, sulge aknad ning tõmba ette kardinad, lülita telekas välja ja keera raadio vaiksemaks, et vähendada välismüra mõju. Mängi rahustavat muusikat või kasuta valget müra, mis aitab lapsel lõõgastuda ja keskenduda muule.
  5. Loo tegevusi, mis hoiavad lapse tähelepanu: Proovi luua tegevusi, mis aitavad lapsel äikesele vähem mõelda. Mängi tema lemmikmänge, lugege koos raamatuid, joonistage või vaadake tema lemmikmultikaid. Oluline on hoida laps hõivatu ja rõõmsana.
  6. Ole ise rahulik ja toetav: Väikelapsed tajuvad väga tundlikult meie endi meeleolusid. Jää rahulikuks ja näita talle, et äike ei ole midagi, mille pärast peaks muretsema. Ole positiivne ja paku lapsele tuge ning julgustust.

Ole kannatlik, sest hirm äikese ees on väikelaste jaoks loomulik reaktsioon. Neid näpunäiteid järgides ja last toetades aitad tal kõuehirmuga toime tulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *