Kui Tanel Tang mandrilt kodusaarele tagasi kolis, oli tulevikumõtteid palju, aga raha nende teostamiseks napilt. Põllumajandusharidusega ettevõtlik mees sai abi Maaelu Edendamise Sihtasutuselt ning nii sündiski Saaremaa Mahemuna – kanala, mis küllap meile kõigile talvistest telesaadetest tuttav. Nüüd on Saaremaa Mahemunad saadaval ka Prisma kauplustes ning selle rõõmsa uudise tähistamiseks palusime Tanelil ka Prisma blogi lugejatele oma tegemistest lähemalt pajatada.

Tanel, räägi meile palun, millal ja kuidas sinu kanakasvatus alguse sai?

Sigala ümberehitus kanalaks algas eelmise aasta märtsi alguses ehk peale lauda soetamist. Väga palju ei olegi jõudnud tegutseda, kuid samas on selle aja sees üpris palju asju ära tehtud. Mõte ise sai alguse puhtalt vajadusest Saaremaale endale töökoht luua. Kuna me naisega oleme mõlemad Saarest pärit, siis oli loomulik käik mingi hetk siia tagasi kolida. 2018. aastal ostsime endale 30ndatel ehitatud maamaja, mille olukord ei olnud kiita, aga sai hakkama. Siis hakkasidki mõtted tiirlema selle ümber, et mida siin reaalselt teha. Kuna mul on põllumajandusharidus, siis oli mul lootust saada PRIAst alustava noortaluniku toetust 40 000. Nii, tundub palju, aga tegelikult põllumajanduses kaob see sama kiirelt nagu jäätis siin viimaste päevade temperatuuriga. Näiteks teraviljakasvatusega alustamine nõuab umbes pool miljonit kohest investeeringut, loomakasvatus eeldab 24/7 kohalolekut ja marjakasvatus annab ainult kuu-kaks aastas käivet. Lõpuks niimoodi erinevaid tegevusi maha kriipsutades jõudsin ma kanadeni. Seejärel avastasin, et Saaremaal ei olegi ühtegi kanalat ning nii oligi idee ja tegevus olemas.

Sinu kanade toodang on mahemärgiga. Kas mahekanala pidamine oli algusest peale plaanis?

Erinevate pidamisviiside puhul jäi sõelale mahepidamine, sest Saaremaa on ju maheda sünonüüm. Kuna ma ise olen suur loomasõber, siis tundus see ka kõige loomulikum ning kanadelegi parim.. Seejärel sai tugevalt süvenetud tootmisesse, äripoolde, esialgne plaan paika pandud ja sobiv hoone leitud. PRIAst tuli 40 000 eurot toetust ja Maaelu Edendamise sihtasutusest (ehk MES) ülejäänud 85 tuhat eurot laenu. Siis saime 2020 a. märtsi alguses kõik notaris kokku, et vormistada laen ja osta laut. Senimaani läks kõik hästi, kuid siis tuli koroona ja elu hakkas hambaid näitama. Alates sellest ajast on tulnud kõikvõimalikud raskused ja pankrotioht on pidevalt õhus. Kasvõi see, et mingid ilmastiku rekordid ja terve Saaremaa isolatsioon muust maailmast – kõik on sattunud minu ettevõtlusega alustamisega samale ajale. Selline “õnn” on ikka piiritu. Samas põllumajandus on lihtsalt nii ressursimahukas ettevõtmine, et minusuguse õhukese rahakoti pealt on seda parajalt stressirohke teha. Kuid senimaani olen ma vastu pidanud ja loodan, et üks hetk läheb kergemaks.

Kui suur su kanakari on ja kui palju see kanapere muneb?

Hetkel on mul üle 3000 kana ja teoorias peaksin olema teine kõige suurem mahekanala Eestis. Kahjuks on mahekana pidamine meil veel lapsekingades, aga õnneks saab aina rohkem inimesi aru, mis elus tegelikult tähtis on. 
Praeguseks on munevus minu kanadel umbes 90% ehk iga päev tuleb mul üle 3000 muna. Ja see on tõesti iga päev- nii nädalavahetus kui ka riigipühad. Näiteks kui mingi periood aastas mune väga ei tarbita, siis kanad munevad ikka samamoodi edasi. Munade suurus oleneb kanade vanusest ja söödast. Mida noorem kana, seda väiksemad munad üldjuhul. See jällegi mõjutab letil olevat kaupa ja selle saadavust. Kui kanad oleks robotid, siis saaks hästi kontrollida mida ja kui palju nad toodavad. Praegu on nad veel toredad ja huvitavad linnud. 

Räägi meile lihtsalt lahti, mis vahe on mahemunal ja tavamunal ning miks mahemuna nii palju kallim on?

Mahemuna tähendab häid pidamistingimusi ja sööta, mis ei sisalda taimekaitsevahendeid ning väetisi.  Kui näiteks minu lauta tohib panna veidike üle 3000 mahekana, siis puurikanu võiks mahutada sinna selline 70-80 tuhat. Lisaks käivad mahekanad õues. Ka laudas sees saavad nad ringi lennata ja toimetada. Puurikanade puuride miinimumkõrgus 20 cm, kuid kana enda väljasirutatud kõrgus 40 cm. Ehk pidamistingimuste vahe on väga suur ja see kajastub ka hinnas.

Kas mahemuna maitseb paremini?

Tõsijutt, väga paljud on mulle öelnud, et Saaremaa Mahemuna on maitselt hoopis parem ning olenemata hinnavahest teiste pidamisviiside mune enam ei taheta süüa. Puhtalt juba maitse pärast. Eks see jäägu igaühe enda otsustada. Ma soovitan paar nädalat tarbida mahemune. Halvimal juhul kaotate kõige rohkem 4 eurot, parimal juhul avastate enda jaoks uuesti muna. Loodetavasti aitab ka kemikaalidevaba muna veidikenegi meie ja me laste tervist tulevikus paremini hoida. Kes avastab, et kanapidamine võiks olla midagi neile või tahavad lihtsalt lugeda ühe inimese lõputute kannatuste kohta, siis võib külastada minu blogi www.saaremuna.ee või Facebooki lehte Saaremaa Mahemuna. Lugemist on palju, seega võtke kohe mitu päeva vabaks. 

Vaata Tanelist ja tema kanapreilidest tehtud saatesarja ERR Jupiteri portaalist ning osta Saaremaa Mahemune Prisma kauplustest ja ePrismast.

2 Comments

    1. Tere, Priit! Mahe = öko, see on üks ja sama mõiste erinevate nimedega. Vabapidamine ei pruugi alati olla mahe/öko, kui ei jälgita maheviljelusele seatud reegleid (sööt, ravimid jms). Mahemärgistus eeldab ka vastava tunnistuse olemasolu. Mõne toreda memme kanade munad võivad küll igati ökod olla, kuid kauplustes saab ökosildi all müüa vaid vastava tunnistuse saanud mune. Nii saab ka tarbija kindel olla, et tegemist on kindla peale ökokraamiga. Kodukandis naabrinaiselt mune ostes või lausa ise pidades on muidugi teine asi, seal tead üldjuhul ise, kuidas lood on. Poodides nii ei saa, aga siis tuleb appi munadel olev tempel, kus kaks esimest tähte näitavad päritolumaad (EE siis Eesti) ja neile järgnev number kanade pidamise viisi (0 = öko, 1 = vabapidamine, 2 0 puurikanade munad).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *