Tundub, et ka selles loos ei saa me uusaastalubadustest üle ega ümber. Kes lubas vähem süüa, kes tervislikumalt, kes hoopis toidule vähem raha kulutada. Meil on igale lubadusele üks vastus – kaunviljad! Kas teadsid, et kaunviljad täidavad hästi kõhtu, sisaldavad vähe kaloreid, on tervislikud ja takkaotsa veel soodsad ka?

Kaunviljade alla käivad igasugused läätsed (punased, kollased, pruuni, rohelised, mustad), oad (neid on samuti mitut tooni – valged, punased, mustad, kirjud) herned ja kikerherned. Kaunviljade kasuks räägib rikkalik taimse valgu sisaldus – see teeb kõhu täis, ja kiudainete rohkus – see aitab kõhul läbi käia. Kuivatatud kujul on kaunviljad ka üks odavamaid toiduaineid, mis säilib kapis kaua ja passib praktiliselt iga roa sisse ning ega nad konservinagi kallid ole.

Kaunviljadest saab teha näiteks suppi, paja- ja vormirooga või taimseid pätse, aga neid saab lisada ka kotleti- või pika poisi tainasse, ilma et maitse kannataks. Neist saab ka oi kui erinevaid võileivakatteid, vanast heast kikerhernehummusest alustades ja igasugu läätsepasteetidega jätkates. Läätsejahu saab kasutada ka magusates küpsetistes.

Aga asume siis asja kallale! Siin on sulle mõned ideed, kuidas aasta alguses lihtsalt, soodsalt ja tervislikult kaunviljadega tutvust teha:

Kiiresti valmiv kõrvitsasupp teeb kere kuumaks ja kõhu täis.
Hakklihast jagub rohkem, kui täiendad vormirooga läätsedega.
Aedviljapada taimse teisipäeva kõhutäieks.
Kes siis kotletist ära ütleb, eriti kui see kikerhernestest ja fetajuustust on tehtud!
Talveõhtu tujutõstja – krõbedad ja vürtsikad kikerherned

Oled sa juba läätsede-ubadega sinasõbraks saanud ja oma lemmikretseptid leidnud? Kui nii, siis jaga neid ka meiega!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *