Kui õunauputus asu ei anna, valmista Ameerika õunakook, kus õunakuubikud mureda tainakaane all pehmeks podisevad. Siia kooki kulub õunu rohkem kui tavaliselt ning ära saad kasutada ka erinevat sorti ubinad.

Tainas

3 dl nisujahu

1 spl suhkur

1/4 tl sool

125 g külma võid kuubikutena

2 spl külma vett

Täidis:

1 kg õunu

2 spl sidrunimahla

1 dl suhkrut

2 spl kartulijahu

1 ½ tl kaneeli

¼ tl soola

Glasuurimiseks

1 tl võid
1 spl piima
1 spl suhkrut
1 spl tuhksuhkur

Sega omavahel jahu, suhkur ja sool. Lisa külmad võikuubikud ning näpi jahusegu kiirelt võikuubikutega segi. Lisa jääkülm vesi ning mätsi tainas ühtlaseks palliks. Mässi tainapall kilesse ning pane külmikusse ootele.

Pese, koori ja lõika õunad kuubikuteks. Pane õunad kaussi, lisa sidrunimahl ja sega läbi. Lisa ülejäänud täidise koostisosad ja sega veelkord läbi.  

Määri kõrgete servadega pirukavorm (läbimõõt u. 23 cm) võiga. Jaga taigen kaheks nii, et pealmiseks katteks kulub tainast 1/3 ja põhja jaoks 2/3. Rulli suurem tainapall laiali ning tõsta tainarulli abil koogivormi. Vajuta tainas tihedalt koogivormi põhjale ja külgedele. Rulli valmis ka väiksem tainapall, see peab olema nii suur, et katab koogivormi servadest u. sentimeetri ulatuses.

Kalla õunatäidis koogvormi ning kata tainakaanega. Suru tainakaane servad põhjaga kokku ning lõika keskele ristlõige, kust täidise küpsemise ajal auru välja pääseb.
Määri tainas pealt piimaga ning puista peale suhkrut. Vala täidis pirukaalusele ja kata tainakaanega. Lõika katte keskele ristlõiked. Määrige pind piimaga ja piserdage peale suhkrut.

Küpseta pirukat ahju alaosas 200 kraadi juures umbes tund. Kui pind kipub liiga kiiresti tumenema, kata see pealt fooliumiga.
Enne serveerimist lase pirukal jahtuda. Kaunista tuhksuhkruga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *