Yakitori vardad on Jaapani tänavatoidu klassika. Kanavardad saavad oma eripärase maitse, kui pintseldad neid magus-soolase tarikastmega, mis valmib vaid mõnest koostisosast. Vardasse lükitud kanapalad küpsevad grillil suussulavaks ja mahlakaks.
Koostisosad (4 portsjonit)
600 g kanafileed
suur kimp rohelist sibulat
Tare-kaste
3/4 dl sojakastet
3/4 dl riisiveiniäädikat
3/4 dl roosuhkrut
1/2 dl vett
Küpsetamiseks ja serveerimiseks:
8 tk puidust grillvarrast
näputäis jahvatatud musta pipart
Pane puidust grillvardad ettevalmistuste ajaks vette ligunema. Nii väldid nende kõrbemist või süttimist grilli peal.
Pane kõik tare kastme koostisosad keedupotti. Lase keema tõusta ja keeda aeg-ajalt segades umbes 10 minutit, kuni kaste pakseneb siirupise konsistentsini. Tõsta pott tulelt ja jäta jahtuma. Pane eraldi kausikesse ½ dl kastet serveerimise jaoks.
Lõika kanafileed pikuti pooleks ning seejärel poolikud fileed 4 võrdseks osaks. Lõika rohelise sibula valged otsad umbes 4 cm pikkusteks tükkideks. Roheline osa lõika õhukesteks ratasteks.
Lüki kanatükid ja sibula valged osad vaheldumisi varrastele. Tõsta vardad grillile ning pintselda neid tare-kastmega.
Küpseta vardaid grillil umbes 10 minutit, sel ajal 1-2 korda keerates nii et iga külg saaks kuuma. Küpsetamise ajal pintselda vardaid paar korda kastmega. Viimistle valmis vardad veel ülejäänud kastmega ning puista peale purustatud musta pipart ning rohelise sibula rõngaid.
Nipp: Yakitori vardaid saad küpsetada ka praeahju ülaosas 225 kraadi juures 15–20 minutit.