Väikeste laste vanemad ei saa mähkmete kasutamisest üle ega ümber. Et turul on aga mitmeid eri tüüpi mähkmeid, viisime läbi mähkmete testi, kus kolm lapsevanemat katsetasid oma laste peal erinevaid mähkmetüüpe.

Vaatluse all olid ühekordsed püksmähkmed, uudsed hübriidmähkmed ning korduvkasutatavad mähkmed. Loe edasi ning saa teada, millised on lapsevanemate arvates iga mähkmetüübi plussid ning miinused!

Anna meile kommentaarides teada, milliseid mähkmeid oled sina oma laste peal tavaliselt kasutanud ning kas oleksid valmis proovima ka mõnda teist tüüpi mähkmeid.

Milliseid mähkmeid katsealused testisid?

1) Ühekordsed püksmähkmed: Änglamark püksmähkmed

Änglamark on Rootsi mahebränd ning paneb kõikide oma toodete puhul suurt rõhku nahasõbralikkusele. Nii on ka Änglamarki püksmähkmed lapse tundlikule nahale eriti pehmed ning hea imavusega.

2) Hübriidmähkmed: Libero Hybrid Touch


Libero hübriidmähkmete näol on tegu uudse ja keskkonnasõbraliku tootega. Mähe koosneb tekstiilist pükstest ja ühekordsetest vahetatavatest sisudest. Hübriidmähkme valmistamiseks kulub 22% vähem materjali, mistõttu on mähkme kliimamõju 35% väiksem kui ühekordselt kasutatava mähkme oma. Mähkmed käivad kinni krõpsuga.

3) Korduvkasutatavad mähkmed: Pilvi mähkmed

Pilvi korduvkasutatavad mähkmed koosnevad trukk-kinnitusega mähkmepükstest ning korduvkasutatavatest sisudest. Reguleeritav trukk-kinnitus tähendab, et mähkmed sobivad erinevatele vanustele, alates vastsündinust kuni kolme aastani.

Mähkmeid katsetasid:

  • 10-kuune Egon, kes on aktiivne väike poiss ning kellel allergiaid ei ole esinenud. Egon on peres esimene laps.
  • Pooleteiseaastane Eliise, keda vanemad kirjeldavad üle keskmise aktiivsena. Eliise on allergiline kodukeemia vastu, näiteks tekitavad tal allergiat lõnnastatud pesugeelid, beebi salvrätikud jms. Mitte ükski katse ajal testitud mähe tal allergilist reaktsiooni ei tekitanud. Eliise on pere teine laps.
  • Kahe aasta ning kolme kuu vanune Apo, kes on vanemate sõnul üliaktiivne liikuja: nimelt liigub ta palju just joostes, hüpates ja ronides. Apol ei ole allergiaid esinenud ning ta on pere esimene laps.


Mähkmete kasutajamugavus lapsevanemate jaoks

Palusime lapsevanematel viie punkti skaalal hinnata, kui mugav oli nende jaoks mähkmete kasutamine. Kõige kõrgema keskmise hinde ehk 5 punkti said selles kategoorias Änglamarki püksmähkmed. Kõndivas eas Eliise ja Apo vanemad tõdesid, et ringi liikuvale lapsele oli püksmähkmeid kõige lihtsam jalga panna. Libero ning Pilvi mähkmetega oli selles osas aga probleeme. Nimelt leidsid lapsevanemad, et neid mähkmetüüpe oli liikuvale lapsele keerulisem jalga saada.

Krõpsuga kinnitatavad Libero hübriidmähkmed said kasutajamugavuse osas hindeks 3,3. Aktiivse liikuja Apo puhul tõi näiteks tema isa välja, et eest ära jooksva lapsega teeb kasutamise pisut keerulisemaks see, et krõpsu peab sättima. Samas tõdesid lapsevanemad, et hübriidmähkmete vahetamine ei erinenud oluliselt tavaliste ühekordsete mähkmete vahetamisest, kuigi vahetuseks valmistumine võttis tavalisest pisut rohkem aega.


Libero hübriidmähkmete püksteosa puhul on võimalik valida erinevate armsate kujunduste seast


Pilvi korduvkasutatavate mähkmete puhul toodi samuti välja, et eest ära jooksvale lapsele oli neid trukk-kinnituse tõttu pisut keeruline jalga saada. Samas mainiti aga, et kui nende kinnitamine oli juba tuttavaks saanud, oli kogu protsess juba kergem, sest trukkide kinnitus ise on mugav. Pilvi mähkmed said keskmiseks hindeks 3.

Nende puhul osutus suurimaks murekohaks mähkmete pesemine. Mähkmeid tuleb pesta enne esimest kasutuskorda ning peale igat määrdumist. Korduvkasutatavate mähkmete kasutamiseks peab varuma hoolt, kannatust ning aega.


Mähkmete mugavus lapse jaoks

Ka selles osas, kui mugavad tundusid mähkmed lapsele, said kõige kõrgema hinde ehk 5 punkti Änglamarki mähkmed. Nende puhul toodi välja, et mähkmed istusid lapsel jalas suurepäraselt ning ei piiranud mitte mingil määral liikumist ega tegutsemist.

Änglamarki mähkmed on jalas mugavad


Libero mähkmed said keskmiseks hindeks 4. Apo puhul oli probleemiks see, et valitud mähkmesuurus ei istunud hästi ning oli jalas pisut liiga suur. See mõjutas ka üldist mugavust. Egonil ja Eliisel aga tundusid mähkmed jalas mugavad.

Pilvi korduvkasutatavad mähkmed said keskmiseks hindeks 3,3. Nende puhul toodi välja, et lapsest oli aru saada, et mähkmed istusid tavapärasest teisiti ning tundusid jalas pisut paksud.

Mitte ühelgi lapsel ei esinenud mähkmete katsetamise ajal allergiaid.


Imavus ja lekked

Palusime lapsevanematel hinnata ka mähkmete imavust. Kõige parema hinde ehk 5 punkti said ka selles kategoorias Änglamarki mähkmed, mille imavust hinnati väga heaks ning lekkeid ei esinenud pea üldse mitte. Kui Änglamarki mähkmetega tuli ette lekkeid, olid need pigem tingitud sellest, kuidas mähe oli jalga pandud.

Libero hübriidmähkmed said keskmiseks hindeks 4. Nende mähkmete imavust hinnati keskmiseks, sest mähet pidi tihedamini vahetama ning esines mõningaid lekkeid. Pilvi korduvkasutatavad mähkmed said keskmiseks hindeks 3,6, sest kuigi üldist imavust hinnati heaks, esines vahel ka lekkeid.


Rahakotisõbralikkus

Katses osalenud lapsevanemad hindasid ka mähkmete hinnataset.

Änglamark püksmähkmed 8-15 kg, 42 mähet: 8,99€
Pilvi korduvkasutatav mähe koos kahe sisupadjaga: 10,49€; kaks sisupatja (müügil eraldi): 6,49€
Libero Hybrid Touch püksid: 16,59€; 24 ühekordset mähkmesisu: 6,99€


Kõikide katses osalenud mähkmete hinnataset hinnati pigem heaks, kuid kõige kallimaks hinnati Libero hübriidmähkmeid. Pilvi korduvkasutatavate mähkmete puhul toodi välja, et kuna pidevaks kasutamiseks on mähkmeid vaja alguses soetada varuga, siis on algne väljaminek suur, kuid et mähkmed kestavad kaua, siis tasuvad need end aja jooksul ära. Väga positiivseks hinnati Änglamarki püksmähkmete hinnataset.


Keskkonnasõbralikkus

Küsisime katses osalenud lapsevanematelt, kui oluline on nende jaoks mähkmeid valides keskkonnasõbralikkus ning ökoloogiline jalajälg. Kõikide vanemate jaoks on keskkonnasõbralikkus oluline, kuid mähkmete puhul mängib suurt rolli siiski mugavus ning kaalub seega muud aspektid üle.


Kokkuvõte

Katses osalenud lapsevanemate jaoks on üldiselt kõige meelepärasemad Änglamarki ühekordsed püksmähkmed, mis on mugavad nii vanemale kui ka lapsele, hea imavusega ning taskukohase hinnasildiga.

Pilvi korduvkasutatavad mähkmed vajavad harjumist ning suuremat ajavaru, kuid on katsetamist väärt.

Neile, kes soovivad ühekordsete ning korduvkasutatavate mähkmete vahepealset varianti, sobivad suurepäraselt hübriidmähkmed. Uudsed Libero mähkmed nõuavad tänu vahetatavatele ühekordsetele sisudele vähem tööd kui korduvkasutatavad mähkmed, ent on väiksema ökoloogilise jalajäljega kui ühekordsed mähkmed.

Lisaks postituses välja toodutele pakub Prisma veel hulganiselt erinevaid mähkmeid – tutvu valikuga lähimas Prisma kaupluses või vaata ePrismast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *