Keskkonnasõbralik tarbimine on tänapäeval muutunud üha olulisemaks. Iga ostuotsus, mida teeme, mõjutab planeeti ja selle tulevikku. Kui tahad oma ökoloogilist jalajälge vähendada ja teha teadlikumaid valikuid, siis siin on viis lihtsat, kuid tõhusat nippi, kuidas ostelda keskkonnasõbralikumalt.

  1. Eelista kvantiteedi asemel kvaliteeti

Kvaliteetsed ja loodussõbralikud tooted võivad küll olla veidi kallimad, kuid nad kestavad kauem ning nende jalajälg keskkonnas on väiksem. Enda hellitamine nn ostuteraapiaga võib küll ahvatlev tunduda, kuid odavad nn ühe hooaja riided kaotavad kiirelt oma ilusa välimuse ning lendavad seejärel prügikasti, olles samas kasutanud ära väga palju ressursse.

Kui eelarve on piiratud, siis on ehk hea teada, et kõik Prismades müüdavad rõivad, kuid eriti lasteriided, on õiglaselt toodetud ja jätavad keskkonnale võimalikult väikese jalajälje. 2025. aasta lõpuks soovime omabrändirõivastes (House, Ciraf, Luode12, WKLY) ning imporditud riietes ja tekstiilides kasutada üksnes kestlikult toodetud puuvilla, lähtudes õiglase kaubanduse põhimõtetest.

2. Vali öko- ja mahemärgisega tooteid

Poeriiulitelt võib leida palju tooteid, mis on kaunistatud erinevate roheloosungitega. Kui tahad kindel olla, et ostetud toode on kindlasti keskkonnasõbralik, kontrolli järele, et tootel oleks peal mõni tuntud öko- või mahemärgis.

I tüüpi ökomärgised on usaldusväärsed, kuna neid annab välja sõltumatu organisatsioon ja need vastavad ISO 14024 standardile. Nende hulka kuuluvad näiteks Euroopa Liidu ökomärgis Lilleke, Põhjamaade luigemärgis ja Saksamaa ökomärk Sinine ingel – nende märgistega tooteid leiab nii suurematest jaekettidest kui ka väiksematest poodidest. Ökomärgisega toodete kriteeriumid on kehtestatud nii toote koostisele, pakendile kui ka tõhususele.

Mahetoitu märgistatakse Euroopa Liidu mahelogoga – valgetest tähekestest koosnev leheke rohelisel taustal. Lisaks sellele võib, aga pole kohustuslik kasutada Eesti riiklikku ökomärki. Mahepõllumajandus (või ökopõllumajanduses) välditakse nii taimede kui ka loomade kasvatamisel kunstväetisi ja kemikaale ning selle reeglid kehtivad mitte ainult põllul, vaid ka toidu töötlemisel, toitlustamisel ja müümisel, et tagada tervislikum ja loodussõbralikum toit.

Hinnatundlikule tarbijale tuleb siin appi Prisma omabrändi Änglamark, mis pakub keskkonnasõbralikke ja vastutustundlikult toodetud mahetooteid taskukohase hinnaga. Änglamarki tootevalikusse kuulub hulganiselt erinevaid mahe- ning keskkonna- ja allergiasõbralikke tooteid, sealhulgas toiduaineid, hügieenitooteid, kodupuhastusvahendeid ja mähkmeid. Änglamarki tooted on tähistatud kas Põhjamaade luigemärgise või Euroopa Liidu mahemärgisega.

3. Enne poodi minekut koosta ostunimekiri

Enne kui poodi lähed või e-poes kaupa lisama hakkad, mõtle läbi, mida sa tegelikult vajad, ning uuenda vastavalt sellele oma ostunimekirja. Vaata üle külmkapis ja kappides sisalduv ning jäta meelde, mis sul juba olemas on. Nii väldid liigseid emotsioonioste ja ei pea hiljem toitu ära viskama.

Hea variant on osta ka sügavkülmutatud toitu – see on sageli odavam ning kõik väärtuslikud toitained on endiselt säilinud. Seda on lihtne säilitada ja vajadusel kiiresti valmistada.

4. Osta samal päeval aeguvat toitu

Toidupoodides pakutakse sageli soodsamalt tooteid, mille “parim enne” kuupäev on kohe saabumas. Neid tooteid ostes väldid toidu raiskamist ja säästad raha. Näiteks Prismas on viimase säilivuskuupäevaga toodetele päeva alguses -30% ja alates kella 20-st juba -60% allahindlus. Paljud samal päeval aeguvad toidud, nagu piima- ja pagaritooted või köögiviljad, on endiselt täiesti söömiskõlblikud ja maitsvad, eriti kui plaanid neid kohe kasutada või külmutada. Nii aitad vähendada toidu äraviskamist ja panustad keskkonnasäästlikumasse tarbimisse.

5. Väldi tarbetut pakendamist

Puu- ja juurviljaosakonnas mõtle alati läbi, kas pead iga vilja erinevasse kilekotti panema. Sageli pole seda vaja ning hinnakleepsu saad otse tootele kleepida. Kartulite, porgandite vms jaoks võta kaasa väike võrk- või riidest kott või kasuta kilekotte korduvalt.

Hoia oma käe- või seljakoti põhjas, autos, lapsevankris või kontorisahtlis mõnda korduvkasutatavat kotti, et saaksid selle alati poodi kaasa võtta. Kui pead siiski uue kile- või paberkoti ostma, siis kasuta seda mitu korda ning kui nad on juba päris kulunud, saad sinna koguda pakendeid, pappi või taarat.

Keskkonnasõbralik ostlemine ei tähenda ainult ostuharjumuste muutmist, vaid ka teadlikkust, millised on meie tarbimise tagajärjed. Väikesed sammud, nagu korduskasutatavate kottide kasutamine, kvaliteetsete toodete eelistamine ja öko- või mahemärgisega toodete ostmine, aitavad vähendada kahjulikku mõju keskkonnale. Muutes oma tarbimisharjumusi vastutustundlikumaks, aitame kaasa kestlikuma tuleviku loomisele nii endale kui ka tulevastele põlvkondadele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *