Millised on asjad, mida peaks meeles pidama, et oma toidust suurimat väärtust saada ning veenduda, et kogu ostetud toit süüakse ära ega satu prügikonteinerisse. Kogusime kokku parimad nõuanded veebilehelt Love Food Hate Waste.

  • Planeeri, planeeri, planeeri

Lihtne, oludega kohanduv ja realistlik planeerimine aitab toitu täies mahus ära tarbida. Planeeri nädala toidukorrad ette, arvesta koguste ostmisel pereliikmete kodusolemisega ning jäta plaani ka võimalus teha söök külmkapis leiduvatest jääkidest. Kasuta poes käimiseks ostunimekirja, mida hoiad näiteks külmkapi peal ja täiendad jooksvalt.

Vähendamaks toiduvalmistamisega seotud stressi, kokka nädalavahetusel, kui sul on rohkem aega, järgmiseks nädalaks mõned toidukorrad ette ja hoia neid sügavkülmas. Nii saad toidu vajalikul hetkel lihtsalt üles soojendada. Pidude või külaliste puhul kasuta toidukoguste kalkulaatorit, et vajalik kogus toitu välja arvutada.

  • Enne poodi minemist mõtle kõik läbi

Enne kui poodi lähed või e-poes kaupa lisama hakkad, mõtle läbi, mida sa tegelikult vajad, ning uuenda vastavalt sellele oma ostunimekirja. Vaata üle külmkapis ja kappides sisalduv ning jäta meelde, mis sul juba olemas on. Korrasta oma külmkapiriiulid, et teha ruumi ostetavale toidule. Arvesta sellega, kui mõni pereliige on pikemalt eemal või sööb harvem kodus.

Kaalu ka sügavkülmutatud toidu ostmist – see on sageli odavam ning kõik väärtuslikud toitained on endiselt säilinud. Seda on lihtne säilitada ja vajadusel kiiresti valmistada.

Kui unustasid ostunimekirja koostada, tee kiire pilt on külmikusisust, et sul püsiks meeles, mis toit sul juba olemas on.

  • Säilita poes käimise üle kontroll

Proovi omaks võtta paar kasulikku harjumust, mis muudavad poes käimisega muretumaks ja lihtsamaks ning aitavad sul osteldes oma nimekirjast kinni pidada. 

Võta ostunimekiri alati poodi kaasa või tee sellest telefoniga foto – nii saad keskenduda sellele, mida sul päriselt vaja on. Enne poodi minekut määra enda eelarve, millest sa üle ei lähe. Poes kasuta ostupulte, mis jooksvalt sinu ostkorvi maksumust arvutavad. Sedasi on lihtsam eelarves püsida ja samuti saad asjad kohe kotti ära panna ning nii aega kokku hoida. Kui oled toote sisse skanninud, kriipsuta see oma ostunimekirjast maha.

Ole kampaaniapakkumiste kasutamisel mõistlik – kas sa tegelikult ka jõuad selle toidu ära süüa, kas see mahub sinu toiduplaani ning eelarvesse. Emotsiooniostude vältimiseks hoia ka lapsed tegevuses, näiteks palu, et nad aitaksid sul vajalikke tooteid leida ja kotti pakkida.

Proovi toidupoe omabrände, mis on enamasti väga kvaliteetsed, kuid tuntud kaubamärkidest odavamad. Kes teab, äkki leiad endale uue lemmiku ning säästad samal ajal ka raha.

  • Vaata üle toidu hoiustamine

Kui hoiustad toitu pärast poeskäiku sobivates tingimustes, püsib see kauem värske  – nii on sul rohkem aega, et seda oma maitsvates roogades kasutada. Uuri järele, millistes sahtlites peaks külmkapis hoidma puu- ja köögivilju, liha jms. Vaata üle, milline on sinu külmkapi temperatuur ja veendu, et see oleks alla 5 kraadi. Nii säilib toit kauem värske.

Puuviljad riknevad toatemperatuuril kiiremini, seega on hea mõte ka puuvilju külmkapis hoida – välja arvatud banaane ja lõikamata ananassi.

Hoia viilutatud leiba ja saia sügavkülmas ning soojenda neid enne söömist rösteris. Leib ja sai on ühed kõige sagedasemad toidutooted, mis prügikasti lendavad. Pea meelest, et sügavkülm on sinu sõber. Näiteks, kui saabud suuremalt osturetkelt, pane toiduained, mida sa lähimate päevade jooksul ei vaja, sügavkülma.

  • Hoia värskel toidul silma peal

Vaata iga päev üle kiiresti riknev toit, et sul oleks meeles, mida kõigepealt ära tarbida. Hoia selliseid toiduained külmikuriiulil eespool või tee nende jaoks eraldi „söö mind kõigepealt“ riiul. Nii on neid tooteid lihtsam näha ja keerulisem ära unustada. Planeeri nädalas üks päev, kus kasutad eine valmistamiseks lähiajal aeguvat toitu või toidujääke.

Jällegi – sügavkülm on sinu sõber. Kui sa ei jõua värsket toitu või toidujääke enne aegumist ära tarbida, pane need sügavkülma. Samal ajal kontrolli sügavkülma, samuti ka külmiku ja toidukappide sisu regulaarselt – planeeri selleks näiteks kindlad päevad nädalas.

Tee selgeks, mida tähendavad „parim enne“ ja „kõlblik kuni“. „Parim enne“ viitab sellele, millal toiduaine on kõige kvaliteetsem, „kõlblik kuni“ aga näitab, mis ajani on toitu ohutu tarbida.

Serveeri pidudel ja kokkusaamistel sügavkülmutatud toitu – küpseta vajalikud kogused kiirelt ahjus või mikrolaineahjus. Nii ei pea sa ülejäänud toitu ära viskama.

  • Tarbi ära iga söödav osa oma toidust

Saa oma toidust rohkem toitaineid süües ära kõik söödavad osad – nii viskad ka vähem toitu ära. Näiteks ei pea sa porgandeid ega kartuleid koorima, sest nende koored sisaldavad rikkalikult vitamiine. Kui soovid aga köögivilju koorida, siis keeda koori ja muid söödavaid osi äraviskamise asemel 20 minutit, seejärel sügavkülmuta need ja kasuta mõni teine kord ära.

Kindlasti planeeri toiduvalmistamiseks kuluva aja sisse sügavkülmutatud liha ohutu sulatamine, näiteks külmkapis või mikrolaineahjus.

Toidu serveerimisel kasuta väiksemaid taldrikuid, mis paistavad ka väiksemate koguste korral täis olevat. Liiga suured taldrikud tekitavad kiusatuse rohkem toitu võtta, mis seejärel võib üle jääda. Kui lapsed kipuvad toitu alles jätma, kaasa nad toiduvalmistamisse. Nii on nad rohkem nõus oma taldrikut tühjaks sööma.

29. septembril tähistatakse ülemaailmset toiduraiskamise vähendamise päeva. Toidupanga sõnul tekib Eestis igal aastal ligi 167 000 tonni toidujäätmeid aastas, millest toidukadu moodustab pea 83 700 tonni. See teeb päevas ligi 300 000 kg toitu, mis on mahult umbes 26 prügiautotäit. Harjuta end kasutama eeltoodud nõuandeid, et vähem väärtuslikku toitu prügikasti läheks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *